Спречен напад на Белу кућу, ухапшен мушкарац

Хашер Џалал Тахеб из Џорџије, ухапшен је и оптужен за планирање и покушај напада на Белу кућу помоћу експлозива, саопштиле су америчке власти.

Хашер Џалал Тахеб (21) из Каминга ухапшен је у среду у операцији ФБИ-ја и оптужен за покушај наношења штете или уништења зграде у власништву САД уз отварање ватре или коришћење експлозива, рекао је амерички јавни тужилац Би Џеј Пак, преноси АП.

ФБИ је организовао пресретање након што је локална агенција за спровођење закона у марту саопштила да је добила дојаву од неидентификоване особе која је рекла да се Тахеб радикализовао, променио презиме и да планира да путује у инострантво, наведено је у писаној изјави агента ФБИ-ја суду.

Тахеб је том агенту, који је тада био у цивилу и за кога није знао да ради за ФБИ, рекао да никада није пуцао из пиштоља, али да би лако могао то да научи, а навео је да и да је гледао неке видео-снимке о томе како гранате експлодирају, наводе америчке власти.

У изјави стоји и да је Тахеб рекао неименованом извору ФБИ-ја, не знајући за коју службу он ради – да у октобру планира да путује у инострантво ради "хиџре", што се, како је агент који је дао изјаву објаснио, односи на путовање на територију коју контролише Исламска држава.

"Планиран напад на Белу кућу и Кип слободе"

Пошто није имао пасош, није могао да путује, а извору ФБИ-ја је рекао да жели да изведе напад у САД на Белу кућу и Кип слободе.

Прошлог месеца се више пута састао са тајним агентом и извором ФБИ-ја, а често је с њима био у контату и путем шифроване апликације за слање порука, наводи се у изјави агента достављеној суду.

Током једног састанка, осумњичени је тајном агенту показао ручно цртан дијаграм приземља западног крила Беле куће и детаљан план напада, а од агента је тражио да му набави оружје и експлозив који су му потребни да би извео напад, па су разговарали о продаји или размени аутомобила како би платио оружје.

Тахеб је рекао и да му треба "база" одакле би могли да се прегрупишу и где би могао да направи видео-снимак како би мотивисао људе.

"Рекао је да жели да буде наратор, били би приказани клипови на којима се виде потлачени муслимани док би америчке и израелске заставе била спаљене у позадини", наводи се у изјави агента.

Прошле недеље је Тахеб рекао том агенту да жели да ове недеље набави оружје и директно се одвезе у Вашингтон да изведе напад, саопштили су истражитељи.

Јуче се састао са извором ФБИ-ја и тајним агентом како би заменио аутомобил за оружје, и тада је ухапшен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво