Пораз Терезе Меј у Парламенту, одбијен споразум о Брегзиту

Британски посланици одбацили су споразум о Брегзиту премијерке Терезе Меј. За сутра је заказано гласање о неповерењу Влади. Мејова поручује да је Влада чула мишљење Парламента, али да је битно да обе стране слушају вољу британског народа.

Против споразума су гласала 432 посланика, док су споразум подржала 202 посланика Доњег дома Британског парламента.

Посланик опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин затражио је гласање о неповерењу Влади, које је заказано за сутра.

"После две године неуспелих преговора Доњи дом парламента је изрекао своју пресуду о споразуму о Брегзиту и то је апсолутно пресудно. Њен принцип одлагања и порицања стигао је до краја пута", рекао је Корбин за Ројтерс.

Тереза Меј је након гласања поручила да је Влада чула мишљење Парламента, али да је битно да обе стране слушају вољу британског народа.

"Сваки дан који прође без решења овог проблема значи више несигурности, више огорчења и више мржње", рекла је Мејова, преноси Ројтерс.

Британска премијерка каже да ће прво сачекати потврду да ли Влада ужива поверење Парламента, јер је сутра очекује гласање о неповерењу Влади.

"Јасно је да Парламент не подржава овај договор. Вечерашње гласање не говори нам шта подржава. Не говори нам како или да ли уопште има намеру да испоштује одлуку коју је британски народ донео на референдуму, који је Парламент одлучио да одржи", рекла је Мејова.

Портпарол Терезе Меј изјавио је након гласања да је још могуће направити базу за споразум са ЕУ, међутим противници предлога се не слажу са тим. 

Северноирска Демократска унионистичка странка најавила је да ће подржати Владу на сутрашњем гласању о поверењу.

Након што је договор о Брегзиту доживео крах у Британском парламенту председник Европског савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан Клод Јункер затражили су од Велике Британије да се изјасни о својим намерама.

"Ако је договор немогућ и нико не жели излазак без договора, ко ће онда коначно имати храбрости да каже које је то једино позитивно решење", написао је Туск на Твитеру.

Жан Клод Јункер је на Твитеру навео да жали због одлуке британских посланика.

"Позивам УК да разјасни своје намере што пре. Време само што није истекло", написао је Јункер.

Јункер је саопштио да је повећан ризик од хаотичног повлачења Велике Британије из ЕУ.

"Иако не желимо да се то догоди, Европска комисија ће да настави рад на свом плану како би ЕУ била у потпуности спремна", поручио је Јункер у саопштењу.

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да ЕУ не би поново требала да преговара са Великом Британијом о споразуму о изласку те земље из ЕУ.

"Жао ми је због исхода гласања о Брегзиту у Доњем дому Британског парламента. У сваком случају неће бити нових преговора о новом споразуму", написао је Курц на Твитеру.

Позиција Европске уније да неће бити нових преговора по питању Брегзита је јасна чак и наког ужасног пораза у парламенту, саопштила је Влада Републике Ирске.

"Влада Ирске понавља јасну позицију Европског савета изнету на састанку 13. децембра, када је речено да се о договору о изласку из ЕУ неће поново преговарати. То је поново речено у заједничком писму председника Туска и Јункера у писму Мејовој", саопштила је ирска Влада, преноси Ројтерс.

Додаје се да Влада Ирске, ипак, препознаје да би излазак Британије из ЕУ без икаквог договора био хаотичан и лош исход за све.

"Још није прекасно да се избегне овај исход и позивамо Велику Британију да изнесе предлог о превазилажењу ове препреке", наводи се у саопштењу.

Због оваквог исхода гласања Велика Британија се налази у највећој политичкој кризи у последњих 50 година и разматра како и да ли да изађе из ЕУ којој се придружила 1973. године.

Против предлога Терезе Меј о Брегзиту гласало је више од 100 посланика из редова владајуће Конзервативне странке и то је уједно и најгори пораз Владе у Парламенту у скоријој британској историји.

Британије би из ЕУ требало да изађе 29. марта.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се