Историјско гласање у Вестминстеру

Брегзит уз споразум са Европском унијом или без њега, или потпуно одустајање и напуштање споразума – то су опције о којима већ пет дана расправљају посланици британског парламентa. За вечерас је најављено историјско гласање.

Дом лордова је правно необавезујућим гласањем јуче одбацио споразум скоро двотрећинском већином и то не из евроскептичних, већ еврофилских разлога. Вечерас све зависи од гласова конзервативаца, а најављује се велики пораз за владу. Већина странака одбацује споразум из различитих разлога.

Најоштрији противници договореног су конзервативни посланици Демократске унионистичке партије Северне Ирске, који, како кажу, не желе да, останком у Европској царинској унији, буду жртвено јагње Брегзита.

"Потребан нам је споразум, који неће довести до распада Уједињеног Краљевства", поручује Арлин Фостер из те партије.

Да ли ће споразум довести до распада Уједињеног Краљевства, у овом тренутку јесте на столу – то је током петодневне дебате нагласила и сама премијерка Тереза Меј.

Питање је шта ће се догодити уколико споразум заиста и буде одбијен. Чињеница је да је Тереза Меј свашта преживела, па ће највероватније и ово јер су министри на њеној страни, па чак и најтврдокорнији брегзитери, какав је Мајкл Гоув – британски министар за заштиту човекове околине.

"Мислим да ће премијерка свим мојим колегама вечерас изнети свој став снажно и елоквентно. Сматрам да нема ни говора о њеној оставци", рекао је Гоув.

Бурно је вечерас испред британског парламента. Поборници Европске уније демонстрирају, предводи их глумац Тони Робинсон, српској публици познатији као Болдрик из "Црног Гује". С друге стране, брегзитери звоне тзв. "звоно слободе".

Док сви ишчекују да ли улазе у нову фазу са или без споразума и да ли ће расти притисак ка новом референдуму о останку у ЕУ, главни наслов у новинама је цитат из популарне серије "Игра престола" – "Зима долази". Али зима у економском и политичком смислу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи