Марин ле Пен почела трку за ЕП, апелује на "жуте прслуке"

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен отпочела је кампању за изборе за нови сазив Европског парламента, апелујући на подршку широког протестног покрета "жутих прслука".

Ле Пенова је позвала демонстрнте, који од новембра сваке суботе на улицама протестују против председника Емануела Макрона, да гласање о ЕП, 26. маја, претворе у референдум о Макроновој политици, преноси Ројтерс.

"У контексту здраве народне побуне жутих прслука, ови избори пружају прилику да се оконча ова криза настала из непопустљивости и презира... једног неспособног председника чије је понашање узнемиравајуће", рекла је Ле Пен на предизборном митингу своје странке "Национално окупљање". 

Ако Макрон, према њеним речима, није довољно мудар да се врати народу тако што ће распустити парламент, "онда нека политичко решење произиђе из европских избора".

Док је Марин ле Пен говорила, њене присталице су узвицима позивале на Макронову оставку, наводи британска агенција.

Иначе, сама Ле Пенова не учествује у трци за посланика ЕП јер жели да остане чланица француског парламента, а данас је представила Жордана Барделу (23) као водећег кандидата те странке за европске изборе.

"У Италији и Аустрији наше колеге су на владајућим позицијама. Боље сутра нам је надохват руке", рекао је Бардела.

Четири месеца уочи првог националног гласања откако је Макрон изабран за председника, странка Марин ле Пен - некадашњи Национални фронт - могла би, како показују резултати анкета, да освоји од 20 до 24 одсто гласова, што је чини фаворитом међу француским партијама, указују француски медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво