Градоначелник Гдањска убоден док је био на бини

Градоначелник Гдањска Павел Адамович синоћ је тешко рањен ножем на градском тргу, на прослави добротворне манифестације у Пољској. Нападач је ухапшен, а полиција наводи да је имао ирационалне мотиве.

Нападач је, кажу, ноншалантно ушетао на бину и ранио 53-годишњег градоначелника уз повике "Адамович је мртав". Викао је и да се зове Стефан и да је за време претходних влада био у затвору иако недужан.

Обезбеђење је касно реаговало. 

"Нападач је шетао по бини држећи нож у десној руци и викао да је у затвору провео пет година због опозиционе партије Грађанска платформа. То је оно што сам могла да чујем. Када је моја ћерка угледала нож, одмах смо отишли", испричала сведок Јоана Погоржелска.

Смејао се, прича Јоана, био је срећан што је то урадио.

"Није бежао. Једноставно се хвалио оним што је учинио", додаје сведок из Гдањска.

Пољска полиција је саопштила да је 27-годишњи нападач имао "ирационалне" мотиве и да је недавно пуштен из затвора.

Мушкарац је ухапшен, стиче се утисак да је деловао сам и, уколико буде оптужен за покушај убиства, прети му доживотна робија, навела је полиција.

Грађани у шоку препричавају бруталан напад ножем на градоначелника Гдањска који је оперисан, али је и даље у критичном стању.

Полиција је потврдила да је у организацији овог скупа било безбедносних пропуста.

"Важно је да утврдимо како се догодило да нападач приђе тако близу градоначелнику. Знамо да је користио прес картицу и морамо да откријемо како је дошао до тог документа који му је обезбедио приступ бини и да ли је био издат на његово име. Морамо да утврдимо и шта је био мотив овог драматичног чина", истакла је портпаролка полиције у Гдањску Карина Каминска.

Некадашња партија градоначелника Адамовича, Грађанска платформа, била је на власти од 2007. до 2015. Нападач је наводно био жртва те странке која га је неправедно осудила на казну затвора.

Тешко повређени градоначелник Гдањска на тој функцији је од 1998. године. На регионалним изборима лане освојио је 65 одсто гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво