Протест "жутих прслука" – каменице, сузавац, хапшења

Десетине хиљада присталица покрета "жутих прслука" марширало је, девете суботе за редом, улицама Париза. Демонстрација је било и у Буржу, у средишњој Француској, као и у другим градовима у знак протеста због економске политике председника Емануела Макрона. Сукоб полиције и демонстраната у Паризу, Буржу и Бордоу.

На протестима покрета "жутих прслука" учествовало 84.000 људи широм земље, од којих 8.000 у Паризу, док је 244 људи приведено, саопштило је француско Министарство унутрашњих послова. 

У првим недељама протеста, крајем новембра и почетком децембра 2018, на протестима је учествовало 288.000 људи, примећују француски медији.

Раније данас, париска полиција је саопштила да је стотинак људи ухапшено уочи и за време данашњих протеста, пре свега због "учешћа у групи у циљу насиља, ношења забрањеног оружја и насиља над припадницима снага јавног реда и мира".

Између полицајаца и демонстраната дошло је до сукоба у близини Тријумфалне капије, при чему су безбедносне снаге употребиле сузавац како би потиснуле неке демонстранте који су на њих бацали каменице и друге предмете, пренео је АП.

Лист Фигаро констатује да се данас се у Паризу окупило више демонстраната него прошле суботе.

До тензија између полиције и демонстраната дошло је и на Тргу Етоал, где је полиција сузавцем и воденим топовима растеривала окупљене демонстранте, преноси лист.

У међувремену, најмање 5.000 демонстаната у жутим прслуцима организовало је протестну шетњу у Буржу, где је полиција такође употребила сузавац у више наврата, одговоривши на молотовљеве коктеле којим су их гађали демонстранти који су, између осталог, узвикивали "Макрон диктатор".

Више од 5.000 "жутих прслука" протестовало је и у Бордоу, док је у Ниму између 700 и 1.000 демонстраната дефиловало улицама, сукобивши се с полицијом, која је испалила на њих сузавац, а у том граду примећен је и транспарент на којем се тражи "укидање Пете Републике".

И у Тулузу је дошло до тензија између полиције и демонстраната, којих је било око 5.000, а сузавац је испаљен на почетку протеста и у Руану, где се окупило око 2.500 "жутих прслука".

У Марсеју су се протести одвијали мирно, док се у Лиону око 1.500 демонстраната окупило на више места у граду.

Протести су, понегде уз тензије и привођење, одржани и у Нанту, Лилу, Стразбуру, Ници...

У свим градовима демонстранти су певали "Марсељезу".

Уочи данашњих протеста, министар унутрашњих послова Кристоф Кастане запретио је оштрим мерама против изгредника и њихових подржавалаца, упозоривши на растућу радикализацију међу претежно мирним демонстрантима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи