Турска војска послала тенкове на границу са Сиријом

Војска Турске утоварила је тенкове и оклопна возила на камионе и послала конвој возила у турску провинцију Хатај, која се налази на граници са Сиријом, јавља "Ројтерс".

Британска агенција напомиње да је о томе известила новинска агенција Демирорен.

Ово је други дан откако је почела акција јачања присуства турских снага на граници у близини северне сиријске провинције Идлиб, последњег великог упоришта побуњеника у Сирији, напомиње британска агенција.

У петак је извор из турских снага безбедности рекао да се снаге турске војске ротирају унутар и изван тог региона, али одбио да каже да ли је најновији потез припрема за операцију у самом Идлибу.

Амерички председник Доналд Трамп је прошлог месеца најавио повлачење снага САД из Сирије, што је изазвало забринутости по питању како ће се попунити безбедносни вакум на месту где су до сада биле америчке снаге.

С друге стране, Турска намерава да спроведе кампању против курдских снага које сарађују са САД.

Сиријска влада која ужива подршку Русије и Ирана, у томе види шансу да поврати велики део територије.

Раније данас су турски министар одбране, начелник генералштаба и шеф обавештајне агенције посетили војне снаге на граници и разговарали о "мерама за успостављање мира и стабилности у региону", саопштило је тада министарство спољних послова Турске.

Турски министар одбране је такође казао да је његова земља улаже све напоре зарад очувања мира и стабилности у Идлибу, у складу са споразумом у Сочију, као и да Турска наставља блиску сарадњу са Русијом.

Претходно је Русија саопштила да остаје посвећена споразуму са Турском о стабилизацији зона деескалације, али нагласила да је забринута због растућег броја прекршаја примирја у Идлибу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво