Тражи се нови лидер Светске банке, име Иванке Трамп "у бубњу"

Светска банка је пре неколико дана саопштила да ће њен председник Џим Јонг Ким поднети оставку 1. фебруара, три године пре истека мандата. У Вашингтону кружи више имена која би могла да га замене на тој функцији. Међу њима је и име председникове ћерке, Иванке Трамп, пише Фајненшел тајмс.

Џим Јонг Ким напушта Светску банку како би прешао у приватну фирму на Волстриту. Његов одлазак довео је до збуњености и фрустрације међу особљем, али и покренуо питања о управи и будућој улози ове финансијске институције која је била у средишту међународног економског поретка, предвођеном Сједињеним Државама, наводи Фајненшел тајмс.

На челу Светске банке до сада се углавном налазио Американац. У 2019, много брже него што је било ко мислио, долази се до ситуације у којој ће председника ове институције фактички бирати Доналд Трамп. Председник САД је, како наводи лист, скептичан према мултилатералним институцијама и могао би да промени начин на који банка функционише.

Фајненшел тајмс упозорава да би председник којег изабере Трампова администрација могао да ограничи финансирање пројеката који се тичу климатских промена, као и оних из кинеске иницијативе "Појас и пут".

"Искрено, мислим да су људи у банци забринути и да се питају како ће се заштитити институција", рекао је један бивши званичник Светске банке.

Иако је вероватно да ће се Американац наћи на челу банке, то није нужно. Покренут је процес избора, који би требало да буде "отворен, заснован на заслугама и транспарентан".

Дејвид Долар, бивши званичник Светске банке, сматра да ће највероватније, ипак, амерички кандидат бити изабран.

"У интересу свих је да САД наставе своје залагање у Светској банци", сматра Дејвид Долар.

Могући амерички кандидати за шефа Светске банке су подсекретар трезора за међународне послове Дејвид Малпас, директор УСАИД-а Марк Грин, бивши амбасадор САД у УН Ники Хејли, али и председникова ћерка Иванка Трамп.

Иванка Трамп је, пре доласка на место саветнице у Белој кући, радила као потпредседница за аквизиције у Трамповој организацији, а имала је и сопствену модну линију.

Кандидати за председника Светске банке су и нигеријски економиста Нгози Оконџо-Ивеала, економиста из Руанде и председник Афричке банке за развој Доналд Каберука, као и индонежански министар финансија Сри Мулијани Индравати.

Џуди Шелтон, америчка извршна директорка у Европској банци за обнову и развој сматра да нема разлога за страх.

"Трампова администрација не одбија мултилатерализам, она оберучке прихвата мултулатерализам који функционише. Желела би да види да банка ради боље", закључила је Шелтонова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво