Мас: У случају пропасти Споразума важно спречити трку у наоружању

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас је, говорећи о могућности распоређивања америчких ракета у Европи у случају пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), навео да се "безбедност Европе неће побољшати ако још нуклеарних ракета средњег домета буде распоређено" на њеној територији.

"Ја то сматрам погрешним одговором", рекао је Хајко Мас за Шпигл онлајн, преноси Тас.

Додаје да су "шансе за опстанак Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, нажалост слабе", али да ће Немачка "покушати да учини све што је могуће како би ИНФ опстао".

"Сада је потребно убедити руску страну да разјасни оптужбе (коју су јој САД упутиле о кршењу Споразума) и да потврди посвећеност споразуму", навео је министар спољних послова Немачке и додао да је "Русија саопштила да је спремна за разговоре".

Наводи се да је шеф немачке дипломатије нагласио да је у случају пропасти Споразума о нуклеарним снагама средњег домета важно спречити трку у наоружању.

"Ми желимо да задржимо Споразум, а да у исто време искористимо наше место у Савету безбедности УН за покретање иницијативе за стварање нове међународне архитектуре контроле наоружања. Време Хладног рата је прошло. Не можемо да одговарамо на актуелна безбедносна питања доктрином застрашивања из претходног века", поручио је Мас.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво