Лајчак: ОЕБС за људе, дијалог и стабилност

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак пренео је, у седишту ОЕБС-а у Бечу, да је мото председавања Словачке овом организацијом "ОЕБС за људе, дијалог и стабилност" и најавио да ће посетити земље Западног Балкана како би се упознао са актуелном ситуацијом.

Мирослав Лајчак је, у изјави за Танјуг, после представљања приоритета Словачке Сталном савету ОЕБС-а, рекао да ова организација игра важну улогу на Балкану где има своје мисије у свим државама региона.

"Имам данас састанак са свим шефовима мисија. Планирам у функцији председавајућег ОЕБС-а да посетим земље Западног Балкана и упознам се са ситуацијом, али и гледиштем ОЕБС-а", најавио је Лајчак.

Упитан да ли ОЕБС може да помогне у превазилажењу кризе на Косову, Лајчак је рекао да сигурно да ова институција може да да свој допринос.

"Имамо на Косову једну снажну мисију. Наравно наша је амбиција да подржимо ЕУ, али и понудимо своје знање и искуство, како би се постигао споразум и напредак", нагласио је Лајчак.

На конференцији за новинаре, Лајчак је истакао да ће фокус председавања Словачке ОЕБС-у бити на три кључне области.

"Прва је да се спрече нови конфликти, друга да се врши медијација код постојећих и трећа да се спрече негативне последице по грађане", поручио је Лајчак.

"Украјина и даље највећи изазов за безбедност"

Истакао је да ће криза у Украјини засигурно бити и даље највећи изазов за безбедност и да ће бити високо на листи приоритета.

"Желимо да побољшамо живот грађана, да обезбедимо безбедан приступ припадницима мисије ОЕБС-а на терену", указао је шеф словачке дипломатије.

Лајчак је рекао да је даљи приоритет осигурање безбедне будућности, то јест да се ОЕБС бави и климатским променама, али и сајбер безбедношћу.

"Морамо да размишљамо о будућности. Дигитализација, иновације нуде многе могућности, али садрже и ризике. Треба адекватно да приђемо тим проблемима. Када разговарамо о будућности морамо да причамо и о младима који треба да буду део наших активности", поручио је Лајчак.

Најавио је да ће се Словачка, када је реч о мултилатерализму, бавити и јачањем сарадње са стратешким партнерима као што су УН и ЕУ.

Исто тако званична Братислава радиће на томе да ОЕБС буде још ефикаснији, јер је опредељен да организацију приближи грађанима.

"Непостојање буџета може угрозити рад институација ОЕБС-а"

Указао је да се ушло у нову годину без договореног буџета и упозорио да, ако се у наредих пар недеља не постигне договор, непостојање буџета може угрозити рад институација ОЕБС-а.

"Тренутно није угрожен рад ОЕБС-а, али ако се за пар недеља не постигне договор, могли бисмо имати негативне последице по рад институција ОЕБС-а", упозорио је Лајчак, додајући да је за договор о буџету потребан консензус, а да га нема због неког питања које нема везе са тим.

Према његовим речима, и слобода штампе један је од најважнијих принципа ОЕБС-а којем ће се Словачка посветити, јер без слободних медија нема слободних друштава.

Најавио је да ће га прва посета у функцији председавајућег ОЕБС-а водити у Украјину, где ће имати састанке у Кијеву, али и на линији контакта две стране, где намерава да разговара пре свега са грађанима којима жели да олакша живот.

Исто тако је најавио да ће за две недеље упознати и колеге у ЕУ са приоритетима словачког председавања ОЕБС-у, а потом и Савет Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи