Ел Чапо шпијунирао сараднике софтвером уграђеним у телефоне

Мексички нарко-бос Хоакин Гузман, звани Ел Чапо, био је толико преокупиран шпијунирањем сарадника да је наредио да им се угради софтвер у мобилне телефоне како би пратио њихове текстуалне поруке и разговоре, што је касније искористио амерички ФБИ, рекао је сведок на суђењу.

Кристијан Родригес, технички стручњак који је радио за вођу нарко-картела Синалоа, изјавио је на суђењу да је од Ел Чапа добијао захтеве за инсталирање шпијунског софтвера на око 50 "специјалних телефона" које је вођа криминалне организације желео да надгледа.

Уз помоћ тог софтвера, Ел Чапо је могао да прати позиве и текстуалне поруке корисника тих телефона, па чак и да укључује микрофон и снима у било ком тренутку, а да корисник тога није свестан.

Агент ФБИ Стивен Марстон раније данас је сведочио да су америчке власти дошле до текстуалних порука из телефона Ел Чапове супруге и наводне љубавнице, управо захваљујући овом софтверу.

Ројтерс преноси де је Родригес, који је кључни сведок оптужбе у процесу против Ел Чапа у федералном суду у Бруклину, радио за њега од 2008. до 2012, када је нарко-картелу успоставио систем сигурне комуникације.

Агенција подсећа да је 61-годишњи нарко-бос 2017. изручен САД из Мексика како би се суочио с оптужбама за кријумчарење кокаина, хероина и других дрога на америчку територију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара