Тајм: Обама личност године

Амерички магазин "Тајм" изабрао Барака Обаму за личност године, јер је, упркос мрачним прогнозама, мирноћом "Оби Ван Кенобија", успео да увери Американце да их чека светлија будућниост.

Човека чије говоре по цичој зими слуша 100.000 људи и који је прикупио око 750 милиона долара за кампању очекује најтежа прва година председниковања, још од времена када је у Белу кућу ушао Френклин Делано Рузвелт. Ипак, нови лидер САД је миран као "Оби Ван Кеноби".

Већ смо се навикли на мирноћу својствену Оби Ван Кенобију, иако је можда никада нећемо у потпуности разумети, пише магазин "Тајм", алудирајући на чувеног учитеља витезова Џедаја из "Ратова звезда".

Најбрајајући Обамина достигнућа у протеклог години, њујоршки магазин наводи да је сувоњави тамнопути политичај из Илинојса успео да победи машинерију главне ривалке за председничког кандидата демократа Хилари Клинтон, мотивисао гласаче из претходно маргинализованих група, оборио све рекорде у прикупљању новца за кампању и некадашња упоришта републиканаца превео у редове демократа.

"Обама у потпуности доминира јавношћу на начин необјашњив обзиром на чињеницу да половина становништва Америке на њега пре две године није ни чула", пише "Тајм". "Поседује самопоуздање да наслика скицу светле будућности у тешким временима и знање које је Американце уверило да би могао успети у таквом науму".

Претходно, за личност године изабран је тадашњи руски председник Владимир Путин, док је 2006. године, због "експлозије" интернета, признање добила целокупна светска јавност.

Кандидати за овогодишњу личност године били су и амерички министар финансија Хенри Паулсон, француски председник Никола Саркози, потпредседнички кандидат републиканаца и гувернер Аљаске Сара Пејлин, те режисер церемоније отварања Олимпијских игара у Пекингу Џанг Ђимоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи