Немачка и Француска проширују уговор о послератном помирењу

Француска и Немачка су се сложиле да прошире уговор о послератном помирењу из 1963. године, у настојању да покажу да је осовина Европске уније и даље јака, упркос нарастајућем евроскептизму и национализму у неким другим државама чланицама.

Проширење Јелисејског уговора око којег су се сагласиле владе две државе, потписаће 22. јануара немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, у немачком пограничном граду Ахену, историјском симболу европског јединства, преноси Ројтерс.

У тексту споразума, у који је агенција имала увид, стоји да ће "две државе овим споразумом проширити своју сарадњу у спољним пословима, пословима одбране, спољне и унутрашње безбедности и развоју, а истовремено ће заједнички радити на јачању способности Европе да делује независно".

У Паризу је, из кабинета председника Макрона, саопштено да ће "проширење Јелисејског уговора помоћи европским силама да се ухвате у коштац са изазовима са којима ће се суочити у 21. веку" и да се овим споразумом предвиђа њихово "даље продубљивање заједничког ангажмана у циљу веће сигурности и даљег просперитета две државе у Европи која је још више суверена, уједињена и демократска".

Проширењем овог уговора, који је договорен током прошле године, прецизира се и да ће један од приоритетних циљева француско-немачке дипломатије бити омогућавање Немачкој да постане стална чланица Савета безбедности УН, у телу у којем она већ годинама покушава да обезбеди већи утицај, а где су већ заступљени њени савезници САД, Велика Британија и Француска, сазнаје Ројтерс.

Поред САД, Велике Британије и Француске, сталне чланице Савета безбедности УН су Русија и Кина.

Британска агенција наводи да је, иако је јасно да ће и Немачка и Француска остати посвећене ЕУ и НАТО, овај споразум јасан сигнал да ће две државе удружити напоре у борби са неким националистичким политичарима како би сачували Европску унију са 28 чланица.

Савез као брана евроскептицизму

Агенција преноси да се данас, поводом изјаве заменика италијанског премијера Матеа Салвинија да жели да његова земља заједно са Пољском удружи снаге како би "преобликовали Европу" а у циљу проналажења савезника за "евроскептичну коалицију" пред изборе за европски парламент у мају, огласио и шеф немачке дипломатије Хајко Мас, који је потврдио да ће "Немачка и Француска у решавању будућих питања тражити више, а не мање сарадње".

То је јасна потврда да, суочавајући се с новим изазовима као што је администрација председника Доналда Трумпа у САД, или владе у Италији, Пољској и Мађарској, Меркел и Макрон не желе никакав напредак за евроскептичне странке у Европском парламенту, оцењује Ројтерс.

Постигнути споразум две државе даље наглашава блиску сарадњу између обавештајних служби и полиције у борби против тероризма и организованог криминала, и посвећеност даљем економском приближавању две државе.

Остале области сарадње које споразум укључује јесу култура, здравство, нове технологије и транспорт, преноси агенција.

Ахен, место церемоније потписивања новог споразума, био је резиденција Карла Великог, франачког владара, познатог и као "отац Европе", пошто је успео да уједини већи део западне Европе почетком деветог века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво