"Жути прслуци" оснивају странку

Она спада у главне и умерене актере протестног покрета ”Жути прслуци“ у Француској. Њена нова странка требало би да изађе на локалне изборе 2020. године. Подршка за Жаклин Муро стиже за сада из Италије.

Жаклин Муро за лист Фигаро каже да је њен циљ да се Французима понуди још једна алтернатива тако што ће се њен покрет разликовати од традиционалних политичких покрета. "Les Emergents" – израз који се тешко преводи, а означава онe који стреме, изненада се појављују, надолазе, јесте радно име покрета.

Педесет једногодишња Жаклин каже да је све на самом почетку. Статут још није готов, али све би требало да се обави што брже. Следеће године нова политичка формација требало би да изађе на локалне изборе.

Жаклин Моро је хипнотерапеуткиња и ради хонорарно. Каже да не би хтела сама по сваку цену да буде у партијском руководству.

"Као у свакој партији, биће гласања. Свеједно је да ли ћу то бити ја или неко други, то није важно". Њој је, каже, важно, да окупи људе против насиља и око поштовања за институције.

Лице "Жутих прслука"

Она жели "нове и конструктивне идеје за земљу". Важно јој је, каже, да се поведе борба против климатских промена и да се људи окрену против "култа потрошачког друштва".

Жаклин Муро постала је позната када је једном видео-поруком позвала Французе да узму жути прслук и ставе га иза ветробранског стакла, како би изразили протест против повећања цена бензина и увођења еколошког пореза. На друштвеним мрежама видео је прегледан шест милиона пута.

Из Бретање је, и спада у умерено крило "Жутих прслука". Више пута је позивала на уздржавање од насиља и на преговоре с владом. Жаклин Муро је као представница "слободних жутих прслука" крајем прошле године добила претње смрћу од "анархиста којима се манипулише" зато што је против насиља и за преговоре.

Када је Макрон одустао од повећања цена горива и испунио захтеве демонстраната, она је била та која је изговорила чувену реченицу: "Мислим да је одлука донета прекасно".

Подршка из Италије

Подршка за француски протестни покрет дошла је из Италије. Заменик италијанског шефа владе Луиђи ди Мајо, који је на челу покрета "Пет звездица", као и Матео Салвини министар унутрашњих послова и лидер крајње десничарске Лиге, објавили су: "Жути прслуци – не попуштајте!". Навели су такође да Макрон влада против свог народа.

И један и други су осудили насиље. Макронова министарка за европска питања Натали Луисо одбацила је "мешање у унутрашње ствари земље". Влада у Риму одавно има несугласице с Макроном, између осталог и због рестриктивне политике према мигрантима коју спроводи Рим.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво