Трампово прво обраћање из Овалног кабинета, тражи од Конгреса новац за зид

Док САД улазе у 18. дан делимичне блокаде владе, председник Доналд Трамп се први пут током свог мандата обратио нацији из Овалне канцеларије. Позива демократе да одобре 5,7 милијарди долара за изградњу зида на граници са Мексиком. Зид је кључна карика граничне безбедности – неопходна да би се коначно разбио ланац неконтролисане илегалне миграције из Латинске Америке, поручио је Трамп. Председник, међутим, није прогласио ванредно стање, које би омогућило да се за финансирање тог пројекта заобиђе Конгрес.

У осмоминутном обраћању амерички председник је указао на, како је рекао, нарастајућу хуманитарну и безбедносну кризу на јужној граници Америке.

"Сви Американци су повређени неконтролисаном илегалном имиграцијом. То ограничава јавна средства и смањује плате и број радних места. Међу најпогођенијима су Афроамериканци и Хиспаноамериканци. Наша јужна граница је траса за огромну количину илегалних дрога", истакао је Трамп.

У том контексту поновио је захтев за издавајање 5,7 милијарди долара за физичку баријеру, што је, како је истакао, захтев професионалаца који се баве безбедносним питањима.

Челична ограда 

"На захтев демократа, то ће бити челична ограда, а не бетонски зид", додао је Трамп.

Председник је на крају указао да влада остаје делимично блокирана захваљујући неспремности демократа да финансирају граничну безбедност.

"Колико се још америчке крви мора пролити док Конгрес не обави свој посао? Оне који одбијају да направе компромис у име граничне безбедности питам замислите да је живот тако сурово разорен вашем детету, вашем мужу или жени. Свим члановима Конгреса поручујем – усвојите закон којим ће се окончати ова криза. Свим грађанима поручујем – зовите Конгрес и реците им да коначно, после оволиких деценија, обезбеде нашу границу", навео је Трамп.

У одговору демократа, председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и лидер сенатаске мањине Чак Шумер оптужили су председника да није успео да убеди Мексико да плати за, како су рекли, непотребан и неефективан зид, као ни да увери Американце да они треба да плате за то.

"Вечерас и током целе ове дебате и његовог председничког мандата, председник Трамп је играо на страх, а не на чињенице. Поделе, а не јединство. Не будите у заблуди – демократе и председник желе снажну границу. Међутим, ми се заиста не слажемо са председником о најефикаснијем начину да се то постигне", нагласио Чак Шумер, лидер демократа у Сенату.

Разговори између Беле куће и демократа у Конгресу наставиће се и данас, мада су шансе за постизање компромиса и даље јако мале.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи