АП: Пред Макроном "планина изазова"

Француског председника Емануела Макрона ове године чека "планина изазова", оцењује амерички АП и наводи да су, међу главним проблемима са којима ће Макрон морати да се суочи, протести демонстраната "Жутих прслука", будуће реформе и избори за Европски парламент.

АП наводи да се Макрон, некада европска звезда у успону, сада бори да очува свој имиџ и своју визију претварања Француске у економски модел државе благостања.

На самом врху "планине изазова" који га очекују, налазе се протести демонстраната који у Француској трају од новембра и који су првобитно настали због повећања такси на гориво, а потом се проширили на различите области које изазивају незадовољство француских грађана и резултирали насиљем и хаосом широм Француске.

Макрон је од тада направио низ уступака којима ипак није успео да угуши незадовољство покрета "Жутих прслука", подсећа агенција.

Одустао je од повећања такси и прошлог месеца најавио низ мера за јачање куповне моћи које се процењују на 10 милијарди евра, што укључује повишицу од 100 евра на минималне плате.

Сада је, како се наводи, велики изазов сузбити насилне протесте који се догађају у Паризу, а влада је у нади да ће смирити тензије, позвала Французе да изразе своје ставове у оквиру "националне дебате" која је организована за наредни период у свим француским регионима.

Наставак реформи и ове године

Упркос протестима, Макрон је обећао да ће наставити са реформама у држави и ове године, како би остао доследан обећањима која је грађанима дао у председничкој кампањи.

Како агенција наводи, планиране измене тичу се веома запаљивих тема: реформе пензионог система и релативно великодушних накнада које незапослени у Француској добијају.

Влада жели да примени исто правило на све будуће пензионере како би заменила десетине различитих система специфичних за одређене послове.

Макрон је обећао да ће старосна граница по закону за пензију остати 62 године, али казао да би изменама закона могло да дође до смањења неких других предности.

Иако изгледа да је влада политички ослабила услед протеста "Жутих прслука", она још увек може да усваја нове законе у парламенту у којем Макронова центристичка партија има јаку већину, наводи агенција.
Поред свега тога, агенција наводи да би избори за Европски парламент могли у Француској да постану врста избора "за или против политике Макрона".
Према анкетама спроведеним прошлог месеца, Макронова популарност спала је на најнижи ниво са само четвртином анкетираних који подржавају његов рад, а очекује се да ће победу на европским изборима однети ултрадесничарска антиимиграциона партија Марин Ле Пен Национални фронт.
Такође, неки припадници покрета "Жути прслуци" разматрају да се укључе у трку што би, наводи агенција, могло да "промеша карте".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво