Разочарaње у Анкари, Болтон отишао без сусрета са Ердоганом

Саветник за националну безбедност САД Џон Болтон каже да Анкара мора да заштити курдске савезнике Вашингтона у Сирији – што је услов за повлачење америчке војске са североистока Сирије. Реџеп Тајип Ердоган оштро је реаговао, а Болтон је турску престоницу напустио без састанка са председником.

Турска не може да прихвати недавне коментаре Џона Болтона, саветника за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа да Анкара мора да се сложи да заштити њихове курдске савезнике, рекао је Реџеп Тајип Ердоган.

У обраћању члановима своје партије АКП у парламенту, Ердоган је рекао да је Болтон направио "озбиљну грешку" позивајући се на нове услове америчког повлачења из Сирије и поручио да Турска не може да прихвати компромис по питању курдске милиције ЈПГ, пренео је Ројтерс.

Ердоган је навео да су турске припреме за нову војну офанзиву против терористичких група у Сирији у великој мери завршене.

Председник Турске је додао и да је борба курдске милиције ЈПГ против Исламске државе "велика лаж".

Саветник за националну безбедност Беле куће Џон Болтон састао се данас са Ибрахимом Калином, саветником турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, са којим је разговарао о судбини сиријских Курда.

Болтон је разговарао са Калином два сата у председничком комплексу у Анкари, пренео је АП.

Тим поводом, званичник САД рекао је да је тражио уверавања од Турске да неће напасти курдску милицију у Сирији, савезника САД у борби против Исламске државе.

Болтон је навео да је то "услов" за планирано повлачење америчких снага са североистока Сирије.

Џон Болтон је требало да се састане и са председником Ердоганом, међутим, до тог састанка није дошло.

Трамп је прошлог месеца саопштио да је Исламска држава поражена и најавио да ће вратити 2.000 америчких војника из Сирије. Како је тада рекао, завршну фазу борбе против џихадиста ове терористичке организације преузеће Турска.

Сада, међутим, Ердоган каже да званичници из америчке администрације можда покушавају да опструирају "јасан споразум" који су он и председник САД Доналд Трамп постигли у телефонском разговору 14. децембра.

Према његовим речима, у разговору, који је описао као "историјску прекретницу", Турска је обећала да ће преузети борбу против преосталих екстремиста Исламске државе када се америчке трупе повуку из Сирије, пренео је АП.

На питање новинара зашто се није састао са Болтоном, Ердоган је рекао да се Болтон састао са својим колегом, а да би он ускоро могао да се чује телефоном са Трампом.

Иначе, овај услов Вашингтона, који је Болтон изнео у Анкари, представља проблем јер Турска сматра ЈПГ, који су подржале САД у борби против ИД, терористичком организацијом и делом забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК).

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се