"Бег" капитала из Велике Британије због Брегзита

Банке и друге финансијске компаније износе имовину вредну најмање 800 милијарди фунти (1.000 милијарди долара) из Велике Британије у друге земље Европске уније, наводи "Ернст енд Јанг" у извештају, преноси "Си-Ен-Ен".

Многе банке су основале нове канцеларије у земљама Европске уније како би сачувале своје послове након Брегзита, што значи да морају да преместе и знатну имовину да би задовољиле регулативе ЕУ.

Друге компаније премештају средства како би заштитиле клијенте од нестабилности тржишта и наглих промена у прописима.

Консултанти "Ернст енд Јанга" наводе да цифра од 800 милијарди фунти представља око десет одсто укупне активе банкарског сектора у Великој Британији и да је то "конзервативна процена", јер неке банке још нису откриле своје планове за непредвиђене ситуације.

"Бројеви одражавају само потезе који су јавно објављени. Знамо да иза кулиса фирме настављају да се спремају за могућност да до Брегзита дође без договора", рекао је Омар Али, шеф сектора финансијских услуга "Ернст енд Јанга".

Консултантска компанија "Ернст енд Јанг" пратила је пословање 222 највеће компаније за финансијске услуге у Великој Британији од референдума у ​​јуну 2016. године.

Велика Британија треба да напусти Европску унију за 80 дана, али премијерка Тереза ​​Меј мора да добије подршку у парламенту за споразум о Брегзиту, који је постигла са Бриселом.

Лондон је деценијама финансијски центар Европе и седиште је десетина глобалних банака.

Сектор финансијских услуга чини 12,5 одсто британског БДП-а, генерише 72 милијарде фунти (100 милијарди долара) пореских прихода сваке године и запошљава 2,2 милиона људи, наводи Си-Ен-Ен.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи