Ким Џонг Ун четврти пут у Кини

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун борави у званичној посети Кини на позив кинеског председника Си Ђинпинга. До посете долази пошто је Ким недавно упозорио да би могао кренути алтернативиним путем ако Америка не ублажи санкције његовој земљи и настави са притисцима.

У пратњи супруге и највиших званичника Северне Кореје, Ким Џонг Ун је стигао приватним возом у Кину. Стране агенције подсећају да је Кина важан дипломатски савезник Северне Кореје, главни трговински парнтер и дародавац, док Пекинг истиче своју улогу у измирењу на корејском полуострву.

"Кина је увек подржавала контакте између Америке и Северне Кореје и имала позитивну улогу у трагању за решењем питања корејског полуострва", каже Лу Канг, портпарол кинеског МИП-а.

Кимова посета Кини је поздрављена је у Сеулу

"Јужна Кореја се нада да ће посета Ким Џонг Уна Кини добринети потпуној денуклеаризацији корејског полуострва и успостављању трајног мира. У току су контакти између две Кореје, Северне Кореје и Кине односно Америке. Надамо се да ће Кимова четврта посета Кини бити одскочна даска за други самит Северне Кореје и САД", каже портпарол председника Јужне Кореје.

За то време, у Сеулу смена - председник Јужне Кореје Мун Џае Ин сменио је шефа кабинета који је имао кључну улогу у побољшању веза са северним суседом.  

Аналитичари тврде да том посетом Ким Џонг Ун жели да покаже Трамповој администрацији да има дипломатске и економске опције осим оних из Вашингтона и Сеула.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи