Пловдив и Матера – Европске престонице културе у 2019.

Бугарски град Пловдив и италијански град Матера проглашени су за овогодишње Европске престонице културе, саопштио је Европски парламент.

Пловдив и Матера су градови с богатим историјским наслеђем и окренути су будућности, пренела је бугарска агенција БТА.

Пловдив је, иначе, први бугарски град који је понео титулу Европске престонице културе.

То је са око 345.000 становника други по величини град у земљи.

"Након преузимања председавања Савету ЕУ (од јануара до јуна 2018), Пловдив 2019. је наредни велики и значајан догађај за Бугарску", оценио је бугарски посланик Европске народне странке Андреј Ковачев.

Када је реч о Матери, у питању је град од 60.000 становника на југу Италије, који је познат по древним пећинским насељима Саси ди Матера, који су део светске баштине Унеска.

Италијански члан посланичке групе Европа слободе и директне демократије у Европском парламенту Пиерникола Педичини сматра да ће титула Европске престонице културе дати Матери прилику да покаже свету своје знаменитости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи