Исламисти нису осумњичени за експлозив

Министар одбране Француске Ерве Морен изјавио је да исламисти нису главни осумњичени за постављање експлозива у париској робној кући на булевару Осман.

"Јасно је да речник и дијалектика, нису карактеристични за исламистичке терористичке организације", рекао је Морен радију РТЛ поводом писма које је агенцији АФП јуче послала досад непозната организација "Револуционарни фронт Авганистана", у коме је прецизирано где се налази експлозив.

Та до сада непозната група тражила је у писму повлачење француских трупа из Авганистана до краја фебруара претећи терористичким нападима на "капиталистичке робне куће".

Министарка унутрашњих послова Мишел Алио-Мари одлучила је да појача мере безбедности у великим градовима, на аеродромима, у железничком саобраћају, робним кућама и на местима масовног окупљања.

Министарка је, међутим, изјавила да терористичка претња није "ни већа ни мања" него што је била пре откривања експлозива у париској робној кући.

Стручњаци за тероризам сматрају да је порука послата АФП-у неуобичајена за исламисте, који не користе писма као начин комуникације, већ интернет и видео касете и који немају идеолошки став о капитализму.

"То што се у називу групе налази реч 'револуционарни' и што су робне куће описане као 'капиталистичке', што нема позивања на ислам и џихад, наводи на закључак да теза о исламистима није приоритетна", објаснила је министарка Морен, додајући да ни та могућност није искључена.

Полиција је јуче пронашла пет комада динамита који нису били повезани са детонатором у тоалету робне куће "Прентан" (Le Printemps) у центру Париза, према инструкцијама наведеним у писму које је стигло у редакцију агенције АФПове организације. Зграда робне куће је одмах евакуисана, а експлозивне направе успешно демонтиране.

Министар одбране Ерве Морен истакао је да терористичка претња није ограничена на Француску и велике западне силе.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар