Хладноратовске игре 2018. године

Старе бољке мучиле су свет и у 2018. години. Од медичијевских рецепата до хладноратовских сценарија, али и неочекиваних руковања и историјских извињења – 13 догађаја обележило је годину за нама. У само четири случаја главни актери нису били Вашингтон или Москва: Поларизација остаје кључна реч на геополитичкој мапи 21. века.

Случај Скрипаљ – Релативно миран почетак 2018. године у марту је нарушио инцидент у Солзберију који је прерастао у дипломатски скандал глобалних размера. У том британском градићу су, како је истрага утврдила, нервним агенсом "новичоком" отровани бивши руски шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија. Уследиле су оптужбе Велике Британије и њених савезница да је Русија умешана у покушај убиства, контраоптужбе Москве на рачун Лондона, протеривање дипломата, бурне седнице Савета безбедности. Скрипаљеви су преживели, а за напад су осумњичена двојица Руса. Полемика ни до краја године није утихнула.

САД увеле таксе на челик и алуминијум из Кине – Доналд Трамп испуњава предизборна обећања - "America comes first". Берзе су помахнитале, а цене појединих производа скочиле. На покушај америчког председника да заустави вишегодишњи трговинских суфицит са Кином, Пекинг је одговорио реципрочним мерама - таксама на виски, електричне аутомобиле, соју, месо.

Напад САД, Британије, Француске на Сирију – У ноћи између 13. и 14. априла амерички "томахавк", уз прелете британских "тајфуна" испаљен је из Средоземног мора. Савршен напад, мисија обављена - твитовао је Доналд Трамп, док су негодовале Русија и друге савезнице режима Башара ел Асада. Сиријски председник је, тврдили су на Западу, користио хемијско оружје против свог народа, што је довело до истог одговора као и 2017. године. Целодневне емисије, вишенедељни одјеци, страх од новог глобалног рата.

Извињење ЕТА – Сепаратистичка организација извинила се за зло које је нанела жртвама и члановима њихових породица током пола века дуге оружане борбе за независност Баскије на северу Шпаније и југозападну Француске. Спустили су оружје и окончали вишедеценијску крваву кампању у којој су страдале стотине људи.

Састанак Трампа и Ким Џонг Уна – Сингапур, 12. јун. Вишемесечно дипломатско надмудривање, лицитарање око датума и места сусрета је завршено, а двојица лидера руковала су се и потписала документ за успостављање трајног мира на Корејском полуострву. Комплименти и указивање поштовања - Ким Џонг Ун је у хотел "Капела" стигао раније како би старијем колеги исказао поштовање, док је Трамп Кима назвао "врло талентованим човеком". Иначе, председници САД и Северне Кореје никада се раније нису сусрели и две земље немају дипломатске односе. Историјско руковање није, бар засад, довело до историјских резултата.

Спасавање дечака на Тајланду – Дванаест фудбалера узраста од 11 до 16 година и њихов 25-годишњи тренер остали су заробљени у поплављеној пећини. Породице, пријатељи дечака, али и медији и целокупна светска јавност су уједињени, из часа у час, пратили драму и храбре рониоце који су кренули у акцију спасавања. Оно што су многи сматрали немогућом мисијом имало је срећан крај – тродневна борба са суровим условима завршена је 10. јула. Међу херојима спасиоцима био је и Иван Караџић, волонтер српског порекла рођен у Данској.

Трамп и Путин у Хелсинкију – Руковање од три секунде, без осмеха, двосатни разговори и мноштво тема на столу. Свет жели да види да смо у добрим односима, поручио је Трамп. Лопта је сада у вашим рукама, одговорио је Путин, добацивши америчком председнику лопту са тек завршеног Мундијала. Амерички медији оценили су да је руски председник однео победу.

Убиство новинара Џамала Кашогија – Трилер на Босфору, убиство које без успеха истражује готово читав свет. Новинар Вашингтон поста последњи пут је виђен како улази у зграду конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу. То здање је, како показује истрага, највероватније напустио у кеси - и то у комадима. Поједине земље прстом упиру у саудијског принца Мухамеда бин Салмана. Извештај ЦИА: У телефонском разговору Бин Салман дао инструкције да се "ућутка Кашоги".

Повлачење САД из нуклеарног споразума – Након више од тридесет година, на споразум који су потписали Роналд Реган и Михаил Горбачов, Трамп је ставио знак питања. Оптужујући Русију да крши његове одредбе, амерички председник је најавио да ће развијати ново оружје. Зар у Вашингтону не разумеју до чега би то могло да доведе, упитао је 87-годишњи Горбачов, а свега неколико дана пре истека 2018. године, Русија је тестирала хиперсонични ракетни систем "авангард".  

Ангела Меркел напушта место канцелара – Након истека мандата 2021. године, најмоћнија жена света, према избору магазина Форбс, више се неће кандидовати за место канцеларке. Време је да окренем нови лист, поручила је Меркелова у октобру након катастрофалних избора у Хесену на којима је њена ЦДУ остварила најгори резултат последњих деценија. Анегрет Крамп Каренбауер наследиће Меркелову на месту председнице странке, а ко ће бити њен наследник на месту канцелара - нема ни најмањих назнака.

Спор Русије и Украјине у Керчком мореузу – Откад је Русија припојила Крим 2014. године, не престају трвења око тог црноморског полуострва. Русија је отворила паљбу на три брода украјинске морнарице која су се, како тврди Москва, нелегално нашла у руским територијалним водама. Поново је свет застао на трен ишчекујући да ли ће украјински председник Петро Порошенко објавити рат Русији. Увео је ратно стање, забранио Русима улазак у земљу, а Кремљ је оптужио "краља чоколаде" да све то ради у предизборне сврхе. Украјину, иначе, очекују председнички избори 31. марта 2019.

САД враћају војнике из Сирије – Калифат Исламске државе је поражен и војници САД враћају се домовима, објавила је Бела кућа а Трамп је поносно клицао на Твитеру. Око 2.000 војника имало је задатак, како тврди Пентагон, да обучава локалне снаге за борбу против ИД. Међутим, само дан касније прича се окреће у другом смеру. Амерички министар одбране Џим Матис подноси оставку на ту функцију јер се Трамп о овом питању са њим није ни консултовао. Поједини извори тврде да је Трамп одлуку донео након разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом 14. децембра. Наводно је, сазнаје Ројтерс, Ердоган рекао да је Турска спремна да се отараси остатака џихадиста у Сирији и да заврши посао.

Протест "жутих прслука" у Француској – Поскупљење фосилних горива разбеснело је Французе. Обукли су жуте флуоресцентне прслуке, затворити поједине путеве. На улице су изашле десетине хиљада људи. Насиље, запаљени аутомобили, сузавац, водени топови. Незадовољство због сиромаштва и економске кризе разбуктало се на улицама Париза и других већих градова. Председник Емануел Макрон на крају је повукао уредбу о поскупљењу. Док су улице Француске гореле, покрет "жутих прслука" преселио се и у Холандију, Белгију...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво