Цунами у Индонезији, више од 220 погинулих

Најмање 222 особе су погинуле, а 843 су повређене у цунамију који је синоћ погодио плаже око Сундског пролаза, између Јаве и Суматре. Цунами су покренула подморска клизишта до којих је дошло услед ерупције вулкана Анак Кракатау. Таласи су били високи и због неуобичајено велике плиме у време пуног месеца.

Цунами је ударио ноћу, носећи све пред собом. Уништио је на стотине кућа, односио аутомобиле, чупао дрвеће из корења. Погођене су многе популарне туристичке дестинације. Талас је збрисао и публику и рок бенд Севентин, током концерта на једној плажи. Људи су успаничено вриштали и бежали.

Страхује се да ће жртава бити још, јер је отежан приступ многим погођеним областима. У току је трка с временом, док спасиоци трагају за преживелима под рушевинама и муљем.

Многи хотели близу плажа су тешко оштећени. Путеви су блокирани остацима оштећених кућа, па је један од приоритета њихово оспособљавање.

"Покушавамо да оспособимо прилазни пут јер је он загушен због остатака рушевина. Када је реч о настрадалима, највише их је међу власницима радњи и тезги, а има и туриста", каже Нана Сукмана, директор Агенције за смањење последица природних катастрофа. 

Грађани тврде да није било знакова упозорења попут воде која се повлачи или потреса пре него што су таласи ударили у обалско подручје. Тврде и да су била два налета цунамија, први блажи а други веома снажан.

"Вода је тако брзо надирала да су људи који су бежали у паници, били једноставно однесени, настрадали су", каже једна Индонежанка.

Више хиљада грађана евакуисано је у виша подручја. Локалне власти су упозориле становништво и туристе у обалским подручјима да се не приближавају плажама, а упозорење на високу плиму остаје на снази и наредних неколико дана.

"Желео бих да изразим велику тугу због жртава на острвима и у покрајини Бантену. Молим грађане који чекају помоћ да буду стрпљиви", рекао је Ђоко Видодо, председник Индонезије.

У једном тренутку дошло је до панике када су грађани појурили да пронађу уточиште на вишем земљишту после узбуне да је дошло до другог цунамија, која се испоставила као лажна.

"Цунами је био само три метра висок, али се догодио током изузетно високе плиме и било је мало упозорења. Људи се питају зашто нема система раног упозоравања на сваком делу Индијског океана. Али то би подразумевало на хиљаде детектора, који су не само скупи и тешки за одржавање, него је и питање како их умрежити да би успешно детектовали цунами", објашњава Сајмон Боxал, океанограф.

Повратак евакуисаних још није безбедан.

"Људи не би требало да спроводе активности на плажи. Треба да се држе подаље од обале још неко време, јер још постоји опасност од новог цунамија. Ерупција вулкана и даље има, које би могле да га изазову", упозорио је Сутопо Пурво Нугрохо из Националне агенције за природне катастрофе.

Вулкан Анак Кракатау налази се у Сундском пролазу и настао је од остатака другог вулкана, Кракатау, који је разнет у великој ерупцији крајем 19. века када је погинуло 120.000 људи.

Пре 14 година, 26. децембра, био је цунами у Индијском океану, услед снажног земљотреса –тада је настрадало више од 230.000 људи у 13 држава, од чега највише у Индонезији.

Папа се моли за жртве цунамија у Индонезији

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања помолио се за жртве цунамија који је погодио Индонезију.

Папа је на тргу Светог Петра у Риму рекао окупљеним верницима да су његове мисли и молитве уз Индонежане "погођене насилним природним катастрофама", преноси АП.

Додао да је духовно уз све оне који су остали без дома или пате на било који начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво