"САД антируском реториком правдају мешање у политику Македоније"

Сједињене Америчке Државе покушавају да мешање у унутрашња питања Македоније и њено увлачење у НАТО оправдају изјавама о наводним покушајима Русије да омете приступање те балканске земље у Северноатлантску алијансу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Користећи неосновану антируску реторику, Вашингтон покушава да оправда своје отворено мешање у унутрашња питања Македоније, легитимизује мањкав Преспански споразум (с Грчком) и увуче још једну балканску земљу у НАТО против воље њених грађана, као што се догодило са Црном Гором 2017", наводи се у саопштењу, преноси данас Тас.

Амерички политичари би, указује Министарство, требало да се "врате у реалност".

"Пре свега, јасна воља македонских грађана показана је на неуспелом референдуму у тој балканској републици 30. септембра, када је већина грађана одбацила покушаје САД и њихових савезника да Скопље увуку у евроатлантске структуре у замену за промену имена те земље и одустајање од њених националних интереса", стоји у саопштењу.

Руско Министарство спољних послова наводи и да је амерички амбасадор био присутан у згради Скупштине Македоније "како би обезбедио потребне резултате користећи прљаве манипулације, подмићивање и уцењивање посланика, што је јавности постало познато".

"Поврх тога, не руски већ посетиоци из САД, ЕУ и НАТО-а смењују се међусобно практично сваког дана на политичкој сцени у Скопљу како би промовисали пакет уставних амандмана", закључује се у саопштењу.

Руска агенција напомиње да је, током посете Скопљу 18. децембра, заменик америчког државног секретара Џон Саливен рекао да Русија омета приступање Македоније НАТО-у.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи