Пјонгјанг: САД прве треба да уклоне нуклеарну претњу

Северна Кореја саопштила је да никада неће пристати на једнострану денуклеаризацију и да су САД те које са Корејског полуострва прве треба да "уклоне нуклеарну претњу".

"САД морају да препознају тачно значење денуклеаризације Корејског полуострва, а посебно морају да изуче географију на прави начин. Када је реч о Корејском полуострву, на њему се налази територија наше републике, као и читав регион (Јужна Кореја) где су САД поставиле своје снаге, укључујући и нуклеарно оружје", наводи се у саопштењу које је пренела севернокорејска агенција КЦНА.

Када говоримо о комплетној денуклеаризацији Корејског полуострва, то значи уклањање свих извора нуклеарне претње, не са Севера и Југа, већ и из свих подручја у околини полуострва, истиче се у саопштењу. 

Агенција АП оцењује да ово саопштење подиже даље сумње око тога да ли би севернокорејски лидер Ким Џонг Ун икада пристао на денуклеаризацију.

У преговорима о денуклеаризацији Северне Кореје, између Пјонгјанга и Вашингтона, дошло је до застоја у вези редоследа процеса денуклеаризације и уклањања међународних санкција.

Ким се 12. јуна састао са америчким председником Доналдом Трампом, када су се сложили да постигну "комплетну денуклеаризацију" Корејског полуострва.

Од тада, није много тога постигнуто - САД инсистирају да Север открије све своје полигоне и постројења за производњу нуклеарног оружја, док званични Пјонгјанг инсистира, пре свега, на уклањању међународних санкција.

Агенција подсећа да су САД уклониле своје тактичко нуклеарно наоружање из Јужне Кореје током деведесетих година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво