Усвојен пакт УН о миграцијама

Генерална скупштина Уједињених нација великом већином гласова усвојила је Генерални пакт о миграцијама, први међународни документ којим покушава да се регулише та област.

За усвајање такозване Маракешке декларације гласале су 152 чланице Уједињених нација, а против су били – Сједињене Америчке Државе, Израел, Мађарска, Пољска и Чешка, пренео је АП.

Број држава које су подржале тај документ мањи је него у Маракешу, када су почетком децембра за њега гласале 164 државе.

Документа која усваја Генерална скупштина нису убавезујућа, али се оцењује да је изузетно важно што су се Уједињене нације укључиле у борбу против илегалних миграција, јер је кријумчарење људи већ постало индустријска грана широм света.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изнео је податак да је од 2000. године живот изгубило више од 60.000 миграната и истакао да је то срамота за читав свет.

Заговорници Пакта наводе да мигранти дају значајан допринос светској економији тако што у богатим државама ублажавају проблеме због мањка радне снаге, а с друге стране допринисе и привредама својих земаља, јер родбини која тамо живи шаљу новац.

Противници Пакта указивали су да је реч о покушају да се миграције легализују на рачун суверенитета држава, а одбацили су аргументе да он није обавезујући и да свака земља задржава суверено право да одређује режим на својим границама и да утврђује сопствену миграциону политику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво