САД враћају војнике из Сирије, калифат ИД поражен

Сједињене Америчке Државе су почеле да враћају војнике из Сирије док се крећу ка новој фази кампање против Исламске државе, објавила је Бела кућа, тврдећи да је "територијални калифат" те екстремистичке групе поражен. И Пентагон je потврдио да је започео процес повратка америчких трупа из Сирије.

Портпаролка Беле куће Сара Сандерс поручила је да победе над Исламском државом у Сирији не значе и крај глобалне коалиције или њене кампање.

"Почели смо да враћамо америчке војнике кући док прелазимо на следећу фазу кампање", навела је у саопштењу Сандерсова, пренео је Ројтерс

Бела кућа се огласила након што је амерички председник Доналд Трамп на Твитеру објавио да су САД победиле Исламску државу у Сирији. Трамп каже да је ИД била једини разлог због кога су америчке трупе биле у Сирији.

"Победили смо ИД у Сирији, што је био једини мој разлог да их тамо држим током председниковања", написао је амерички председник на Твитеру, преноси Ројтерс.

И Пентагон je потврдио да је започео процес повратка америчких трупа из Сирије, док су САД започеле транзицију у наредну фазу кампање.

"Коалиција је ослободила територију коју је држала Исламска држава, међутим, кампања против те организације није готова", изјавила је портпаролка Пентагона Дана Вајт, преноси Ројтерс.

Указала је и да неће открити више детаља о томе због заштите и оперативне безбедности.

"Наставићемо да радимо са нашим партнерима и савезницима како бисмо победили ИД, гдегод да она делује", рекла је Вајт.

Неименовани амерички званичник је за Си-Ен-Ен рекао да Трамп планира "потпуно и брзо" повлачење америчких војника из Сирије. 

САД тренутно имају око 2.000 војника на терену у Сирији и главна улога им је обучавање локалних снага у борби против терористичке групе, тзв. Исламске државе.

Они су првенствено посвећени обуци Сиријских демократских снага, које подржавају САД и који су имали успеха у борби против тзв. Исламске државе, наводи Си-Ен-Ен.

Тренутно је тешко проценити колико бораца ИД је остало у Сирији, а према проценама коалиције предвођене САД, у тој земљи их има око 2.000.

Међутим, према процени америчког министарства одбране, у Сирији би могло да буде и до 30.000 екстремиста ИД.

Си-Ен-Ен наводи да САД поседују снаге у Ираку које би могле да спроведу нападе у Сирији, око 5.000 војника. 

Коалиција предвођена САД демантовала је раније овог месеца да ће доћи до било какве промене у броју америчких војника у Сирији.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво