Фajненшел тајмс: Сорос личност године

Британски лист "Фајненшел тајмс" прогласио је америчког инвеститора и филантропа Џорџа Сороса за личност године, због, како је саопштено, његове улоге "стандардног носиоца либералне демократије и отвореног друштва".

"То су идеје које су тријумфовале у Хладном рату. Данас, оне су под опсадом са свих страна, од Русије Владимира Путина до Америке Доналда Трампа", наводи Фајненшел тајмс у образложењу признања.

У образложењу се додаје да се одлука о личности године обично доноси на основу достигнућа, а у случају господина Сороса одлука је, истичу, донета и на основу вредности које он представља.

Сороса су похвалили због коришћења филантропије у борби против ауторитарности, расизма и нетолеранције.

"Кроз своју дугу посвећеност отворености, медијској слободи и људским правима, он је привукао гнев ауторитарних режима, а посебно, народних популиста који настављају да јачају, нарочито у Европи", наводи Фајненшел тајмс.

Сорос (88), Мађар јеврејског порекла, описан је и као "отац индустрије хеџ фондова", а такође се наводи да га је мађарски премијер Виктор Орбан означио као једног од државних непријатеља.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво