Двоструко више убијених новинара него 2017. године

У свету су ове године убијена 34 новинара због обављања свог посла, што је скоро двоструко више него 2017, саопштио је Комитет за заштиту новинара. Тај комитет са седиштем у Њујорку, објавио је у свом годишњем извештају да је до 14. децембра укупно убијено најмање њих 53.

У 2017. години је, према подацима Комитета, због обављања посла убијено њих 18 од укупно 47 убијених новинара у тој години, преноси АП.

Данас објављени извештај укључује убиство саудијског новинара, колумнисте Вашингтон поста и критичара саудијског режима Џамала Кашогија, 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, а које је довело до потреса на глобалној политичкој сцени и оптужби на рачун саудијског принца Мохамеда бин Салмана за умешаност у убиство.

Осим оних који су убијени због свог рада, новинари су гинули и у размени ватре извештавајући са ратних подручја или на опасним задацима.

Као најсмртоноснија држава за новинаре ове године се показао Авганистан, у којем је живот изгубило 13 новинара.

Комитет за заштиту новинара такође је у извештају споменуо убиство 27-годишњег истраживачког новинара Јана Куцијака који је убијен у Словачкој током рада на причи о наводној корупцији, упоредивши његово убиство с прошлогодишњим убиством малтшке новинарке Каруане Галиције којој је на аутомобил била подметнута бомба.

Невладина организација Репортери без граница у уторак је саопштила да је у свету ове године убијено најмање 80 медијских радника због свог посла, а да је више од половине њих убијено у само пет земаља – Авганистану, Сирији, Мексику, Јемену и Индији.

Репортери без граница такође су у извештају навели да се 348 новинара у свету налази у затворима, највећим делом у пет земаља: Кини (60), Египту (38), Турској (33), Ирану (28) и Саудијској Арабији (28).

У свету су у последњих десет година, како је наведено, убијена 702 новинара.

Организација је напоменула и да се у земљама попут Кине, Египта, Ирана и Саудијске Арабије стално смишљају нове методе угњетавања и ограничавања рада новинара.

Како је наведено, 60 новинара било је отето 2018. у свету, шест више него претходне године.

Осим једног случаја, све отмице догодиле су се у Сирији, Јемену или Ираку.

Репортери без граница позвали су Уједињене нације да успоставе функцију посебног изасланика за заштиту новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво