"Русија жели да одврати неутралне државе од уласка у НАТО"

Председник Одбора за спољне послове Горњег дома руског парламента Константин Косачов предложио је да се измени војна доктрина Москве у делу документа који каже "да се неутралне државе неће наћи у домету руских ракета" како би их одвратили од приступања НАТО.

Константин Косачов је на округлом столу који се бавио питањима неутралности у савременом свету понудио нову формулацију која би имала позитивнији приступ, а то је да "државе које одржавају неутралност не чине део руских војних планова", преноси Тас.

По Косачову оваква формулација не би имала толико претећи карактер као постојећа која поручује, ако се придружите НАТО савезу бићете у домету руских ракета.

Косачов је такође предложио и расправу у вези са економским повластицама за државе које задрже своју неутралност, јер како наглашава, такав став европских земаља треба да буде награђен преференцијалним стаусом у сарадњи са Русијом.

Косачов је навео пример три бивше совјетске републике, данас независне државе – Белорусије, Молдавије и Украјине, наглашавајући да је Белорусија руски савезник, Украјина сматра себе руским непријатељем, а Молдавија има посебан неутралан статус.

У вези са тим, Косачов је предложио интензивнију сарадњу са Молдавијом будући да је та држава задржала неутрални статус у свом Уставу, што се, како је нагласио, не може рећи за Украјину, преноси агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво