Деценије чуда у Кини

На данашњи дан пре тачно 40 година, Комунистичка партија Кине одлучила је да земљу поведе путем реформи и отварања према свету. Плодове те одлуке данас је изнео кинески председник Си Ђинпинг на Конференцији поводом годишњице отварања и реформи у Великом дому народа у Пекингу.

Просечни приход становника Кине данас је 23 пута већи него пре четири деценије, када је кренула у процес реформи и отварања. Кина је постала друга економија света и највећа индустријска земља. И то су главни показатељи промена у земљи која је пре четири деценије била сиромашна.

"У претходних 40 година били смо посвећени томе да осигурамо и унапредимо животни стандард кроз развој. Укупно 740 милиона Кинеза је изашло из сиромаштва, што је довело до смањења сиромаштва за 94,4 одсто. То је право чудо", рекао је председник Си Ђинпинг.

Си Ђинпинг је рекао да се политика реформи и отварања према свету наставља, али да она мора да буде усклађена са вољом народа. Позвао је Комунистичку партију да унапређује демократски систем и побољшава законе.

Када је реч о спољној политици, Си је рекао да ће Кина наставити подршку земљама у развоју и да ће развијати мултилатерализам, што јој је посебно важно у трговинском спору са САД.

"Кина никада неће тражити да има глобалну доминацију, али јој нико неће диктирати шта да ради. Кина је посвећена заједничкој будућности човечанства и никада се неће развијати на штету других нација", навео је Си.

Истакао је да ће Кина одлучно штитити свој суверенитет и територијални интегритет. "Кина се не сме поделити", закључио је Си, осврћући се тако и на питање Тајвана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи