Четири деценије реформи које су препородиле Кину

Кина не жели да буде глобално доминантна, али јој нико неће диктирати шта да ради – поручио је председник Си Ђинпинг на обележавању 40. годишњице великих економских реформи које су ову земљу промениле из корена. Захваљујући корацима које је предузео бивши лидер Денг Сјаопинг, ка отварању до тада затвореног комунистичког система, од 1978. до данас, Кина се трансформисала у другу економску силу света.

Четрдесет година касније, више него икад, види се невероватан успех уникатног кинеског рецепта: ''једна Кина, два система''.

Увођење капиталистичких елемената у некада затворен маоистички социјалистички поредак, из темеља је преокренуло развојни правац ове државе, претворивши је у респектабилну светску силу.

Наводећи примере прогреса током деценија, председник Си каже да је реч о епским постигнућима која су померала небо и земљу.

Некадашњи лидер Денг Сјаопинг је био визионар, сматра његов наследник, који је неефикасну и сиромашну економију засновану на колективизацији - потпуно трансформисао.

"Кина никада неће тражити да има глобалну доминацију, али јој нико неће диктирати шта да ради. Кина је посвећена заједничкој будућности човечанства и никада се неће развијати на штету других нација", поручио је Си.

Кина је постигла чудо у борби против сиромаштва: 740 милиона људи спасено је беде.

Почетак реформи обележиле су промене у пољопривреди - Кина је данас највећи произвођач и трговац; поседује највеће резерве стране валуте; приватни сектор има слободу, а модернизована индустрија је такмац на међународној сцени.

Пекинг је промотер глобалног мира, бранилац међународног поретка и лидер у борби против климатских промена.

"Треба константно да унапређујемо научну природу реформских одлука. Морамо бити истрајни као када остављате отисак прстију на гвожђу или отисак стопала у камену, да бисмо осигурали примену великих реформских мера. Морамо јачати државну економију и истовремено охрабривати развој приватног тржишног сектора", истакао је Си.

Сваки корак у изградњи социјализма са кинеским карактеристикама - јесте тежак, каже председник Си.

Иако није помињао тарифни рат са Сједињеним Државама, Пекинг је под притиском да се више отвори за стране инвестиције. Западни медији коментаришу да Кина и даље крши права политичких неистомишљеника и не допушта етничке и друштвене нестабилности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи