Нови извештај о руском мешању у изборе у САД

Русија је користила све најважније платформе друштвених мрежа како би на гласаче утицала дезинформацијама, у покушају да Доналд Трамп буде изабран за председника, пише у новом извештају који је припремљен за Сенат САД, у који је увид имао дневник "Вашингтон пост", преноси "Глас Америке".

У поменутом извештају се наводи да су Руси, који су радили за групу звану Агенција за истраживање интернета (ИРА), започели са експериментима на друштвеним мрежама, како би прво утицали на локалне изборе 2009. а да су проширили своје операције на изборе у САД 2013. користећи Твитер, а затим и друге популарне друштвене мреже Јутјуб, Фејсбук и Инстаграм.

За председничку кампању 2016. године, у извештају се наводи да су Руси покушали да изазову конзервативне гласаче да подрже Трампа, наглашавајући теме попут права на оружје и имиграције, наводи се у тексту Гласа Америке.

У исто време, руски оперативци слали су афроамеричким гласачима али и другим групама попут либерала, жена, муслимана, Латиноамериканаца и ветерана, поруке и друге информације са циљем да их збуне у вези са изборним процесом, укључујући и погрешне информације о томе како да гласају.

"Оно што је сигурно јесте да су све те поруке јасно имале за циљ да иду у корист Републиканској партији и посебно Доналду Трампу", наводи се у извештају који преноси Вашингтон пост.

У извештају се такође каже да се друштвене мреже преображавају из нечега што је алат за "дељење колективне критике и координацију грађанског ангажовања", у претњу демократији која долази од "лукавих политичких саветника" и "политичара, у демократијама и диктатурама подједнако".

Вашингтон пост пише да Фејсбук и Гугл нису имали коментаре поводом овог извештаја, али је Твитер саопштио да је спровео "значајне кораке после избора 2016, како би ојачао своју дигиталну одбрану", преноси Глас Америке.

Сједињене Државе су подигле кривичне оптужнице против руске Агенције за истраживање интернета због мешања у кампању 2016.

Специјални тужилац Роберт Малер истражује да ли је Трампова кампања сарађивала са Русима у вези са мешањем у изборе 2016.

Доналд Трамп негира било какву сарадњу и назива Малерову истрагу "ловом на вештице", каже се на крају текста.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се