Меј: Још један референдум показао би да демократије нема

Британска премијерка Тереза Меј спрема се да критикује позиве за одржавање другог референдума о изласку Велике Британије из Европске уније. То би, према њеном мишљењу, а како су саопштили из канцеларије премијерке, нанело непоправљиву штету поверењу у демократију. Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин затражио је да се одржи гласање о неповерењу премијерки.

Из канцеларије Терезе Меј поручују да ће она о томе говорити данас поподне посланицима у доњем дому парламента.

"Још један референдум милионима који верују у демократију показао би да демократије нема", пренели су из канцеларије став премијерке.

Очекује се да ће она рећи и да би такво изјашњавање само погоршало поделе у земљи уместо да их излечи, пренео је АП.

Међутим, велики број политичара верује да би нови референдум могао да буде једини начин да се прекине политичка пат позиција око Брегзита.

Влада британске премијерке Терезе Меј и ЕУ договориле су споразум о изласку Велике Британије из европског блока прошлог месеца, али је Мејова одложила гласање о њему у парламенту прошле седмице када је постало јаснокод ЕУ покушала да избори измене како би споразум прихватили посланици који су против њега, али је еропски блок то одбио на самиту у Бриселу.

Њен ауторитет је био пољуљан након што је у среду више од трећине посланика Конзервативне странке гласало против ње.

Меј каже да још планира да код ЕУ избори неке измене како би умирила посланике, посебно у вези са "бекстопом", односно гаранцијама да ће граница између Ирске и Северне Ирске остати отворена.

Званичници ЕУ инсистирају да се о излазном споразуму са Британијом не може поново преговарати, али из канцеларије Терезе Меј наводе да преговарачи обе стране још разговарају о потенцијалним појашњењима споразума.

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас изјавио је данас да у у овој фази нису предвиђени никакви даљњи састанци са Великом Британијом.

Уз планирани одлазак Британије из европског блока 29. марта остаје најсано да ли ће она отићи споразумно или без споразума, што би могло да има хаотичне последице на британске луке, авионе и недостатак кључних производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара