Отац нападача из Стразбура: Мој син је подржавао ИД

Абделкрим Шекат, отац Шерифа Шеката, који је у уторак извео напад у близини Божићног вашара у Стразбуру, наводи да је његов син подржавао ставове Исламске државе (ИД).

Абделкрим Шекат је, у интервјуу који је телевизијски канал Франс 2 емитовао у суботу увече, рекао да је свог сина Шерифа видео три дана уочи напада, али да није са њим био у контакту док је био у бекству.

"Говорио је, на пример, да се ИД бори за исправне циљеве", рекао је Шерифов отац.

Абделкадрим Шекат, Француз алжирског порекла, рекао је и да је у прошлости покушавао да одврати сина од подржавања ИД, говорећи му да није свестан злочина које они чине, на шта је његов син, како наводи, говорио да "нису то они".

Шерифов отац рекао је и да се полицији добровољно јавио, те да је полицајцима рекао да га обавесте ако пронађу његовог сина како би покушао да га уразуми и наговори да се преда.

"Да ми је рекао да планира да икога убије, осудио бих то и он никога не би убио нити би био убијен", каже Абделкадрим Шекат.

Шерифова мајка Руаџа Руаг је, у истом интервјуу за француски канал, изразила шокираност и жаљење због убистава које је њен син починио.

Франс 2 наводи да су Шерифови отац и мајка већ извесно време разведени.

Француска полиција, која је неколико дана након напада трагала за Шерифом Шекатом, у међувремену га је убила, а истражитељи сада покушавају да открију да ли је он имао помагаче у нападу у којем је убио четири особе, док је више од десет ранио.

Убрзо након Шекатове смрти, новинска агенција Исламске државе, Амак, објавила је да је Шериф био "војник" те групе, док је француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане одбацио те тврдње, преноси АП.

Шерифови родитељи и два брата су међу седам особа које је полиција задржала ради испитивања.

Француски медији су јавили да су чланови његове породице у међувремену пуштени, док су остале три особе, блиске Шекату, остале у притвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се