Брига о планети избрисала политичке разлике

После две недеље разговора и две године рада, представници 200 земаља - учесница, успели су да превазиђу политичке разлике. У Катовицама у Пољској, постигли су Споразум о борби против климатских промена. Циљ је да се ограничи пораст средње температуре на испод два степена Целзијуса.

Након што је председавајући састанка ударио чекићем, како би означио да је постигнут договор - министри и представници земаља учесница су му се придружили на позорници. Свима је лакнуло - после маратонских преговора.

Климатске промене су једна од највећих претњи са којима се сусреће човечанство. Све оно што многе државе предузимају како би се смањили штетни гасови да би се зауставио раст глобалне температуре, није довољно. То је порука са конференције УН о промени климе у Катовицама у Пољској, која је наставак преговора о конвенцији УН о промени климе и споразума из Париза 2015..

Пре почетка разговора, многи су очекивали да договор неће бити постигнут. Учесници су успели да премосте низ подела како би саставили правилник од 156 страна. Он је подељен на теме. Једна од њих је како ће земље подносити извештаји и испуњавати своја обећања око смањења ефекта стаклене баште и смањења штетних гасова.

"Договорили смо правила - и то са целим светом! То је огроман успех. Ова генерација има одговорност да покаже да бринемо о планети, и да можемо бити сигурни да ћемо смањити угљен-диоксид. Ово је пут. То је оно што важно", каже Свениа Шулц, немачка министарка животне средине.

Критичари, тврде да споразум није довољно амбициозан да би се спречиле опасне последице глобалног загревања.

"По овом правилнику мислим да је постигнут солидан резултат. Сада имамо да су САД, Кина, Европа, Јужна Африка и друге, прихватиле обавезујућа заједничка правила. То је важно. Али то није замена за амбиције, жеље и обећања. Морамо се борити", каже Џенифер Морган из "Гринпис интернешенел".

Ројтерс подсећа да је циљ споразума ограничење пораста средње вредности температуре у свету на "доста испод" два степена Целзијуса у односу на доба пре индустријског развоја. Како би се испунили циљеви климатског споразума све државе ће морати да смање емисије гасова са ефектом стаклене баште за чак 45 одсто до 2030. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво