Торијевци подржали Терезу Меј

Двеста посланика Конзервативне партије изгласало је поверење британској премијерки Терези Меј, док је 117 гласало против давања поверења њеном руководству. Мејова поручује да ће наставити са својом "обновљеном мисијом" да изведе Британију из ЕУ.

"Након овог гласања, ми сада морамо да наставимо посао реализације Брегзита ради британског народа и градње боље будућности за ову земљу", изјавила је Тереза Меј новинарима испред своје резиденције у Даунинг стриту, преноси Ројтерс.

Мејова је захвалила свима на подршци, али и додала да јој није промакло да је велики број колега гласао против ње.

"Њима обећавам да ћу саслушати разлоге за такву одлуку. Настављамо са досадашњим плановима о изласку из Европске уније како би нашој земљи било боље. Народу ћемо донети Брегзит и јединство у земљи", нагласила је Мејова.

Гласање је било тајно, а Терези Меј је била потребна проста већина како би се задржала на челу партије, то јест 159 од 317 гласова конзервативаца.

Након што је Мејова преживела гласање о поверењу у својој партији, огласио се лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин, који је рекао да британски парламент мора да поврати контролу над процесом Брегзита. 

"Вечерашње гласање не прави разлику у животу нашег народа. Она сада мора да врати свој суморан договор у Дом комуна (Доњи дом британског парламента) наредне недеље како би парламент вратио контролу", навео је Корбин.

Исход вечерашњег гласања значи да Тереза Меј може да задржи позицију лидера партије и премијера, док наставља да води тешку борбу како би добила одобрење парламента за њен план за Брегзит, објашњава АП.

Њена победа, такође, значи да колеге из Конзервативне партије не могу да је изазову на гласање о поверењу у наредних годину дана. 

Међутим, Мејова би могла да наиђе на изазов у парламенту уколико опозициона Лабуристичка партија затражи гласање о поверењу у Доњем дому парламента због плана британске премијерке за излазак те земље из ЕУ.

Посланици Конзервативне партије покренули су гласање о неповерењу Терези Меј и њеном руководству у тренутку када је планирани разлаз Британије од Европске уније запао у хаос.

Тереза Меј зауставила је у уторак у парламенту гласање о споразуму Лондона и Брисела о изласку Уједињеног Краљевства из Европске уније. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво