Потписи који недостају на пакту из Маракеша

Србија је једна од 164 државе које су у Маракешу подржале Споразум Уједињених нација о безбедним и уредним миграцијама. Државе не морају да га примене, али морају да донесу план за испуњавање постављених циљева. У Уједињеним нацијама кажу да је то акциони план међународне сарадње за спречавање хаоса. За Србију он је наставак одговорне политике.

Више од 160 држава подржало је у Маракешу необавезујући споразум Уједињених нација. Кажу да треба да омогући безбедно, уређено и хумано кретање људи по свету. Пакт о миграцијама нису подржале САД и десетак европских земаља попут Мађарске, Аустрије, Пољске, Словеније, Хрватска.

"Државе које иступају сада из оваквог споразума су у ствари оне које се руководе популистичким разлозима, пре свега да одговоре својим дневно политичким потребама и расте један анимозитет и страх према миграцији, па чак и оној која је регуларна", указује Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

Многе земље се, истиче, плаше да ће оваквим споразумом у будућим документима миграција бити још појачана.

"Суштина јесте да споразум предвиђа да миграција доноси проблем, да је миграција неминовна. Споразум такође инсистира да се поштују права људи који су мигранти, али се тако подстиче и наглашава суверенитет земаља и сарадња међу земљама у решавању овог проблема", рекао је Ђурвић.

У Србији је у прихватним центрима Комесаријата за избеглице смештено 3.850 миграната. Многима је осим крова над главом, обезбеђено и образовање, а тако ће, најављује ресорни министар Зоран Ђорђевић, бити и убудуће.

"Србија као транзитна земља и као земља у којој је доста миграната до сада прошло жели на одговоран начин да се понаша према њима, да они на путу до своје крајње дестинације могу у Србији да осећају гостопримство и да ми о њима бринемо. Нама су највећи проблем малолетни мигранти", истакао је Ђорђевић.

Већина миграната прихвата да буде смештена у неки од 16 прихватних центара. Највише их је и даље из Авганистана, Ирана, Пакистана и Ирака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво