Порошенко: Господине Путине, ово је рат, није шала

Украјински председник Петро Порошенко позвао је западне земље да заузму оштрији став против Русије у тренутку када ескалирају тензије између два регионална ривала, а уједно је руском председнику Владимиру Путину поручио да недавни догађај у Керчком мореузу представља "акт агресије".

"Господине Путине, ово је рат, ово није шала, није инцидент и није криза, јер су ваше регуларне снаге под руском заставом напале украјинске војне бродове у међународном рату", рекао је Порошенко у интервјуу за амерички Фокс њуз.

Порошенко је истакао да би желео да види значајно присуство НАТО-а у Црном мору, где су руске снаге крајем новембра отвориле ватру и заплениле три брода украјинске морнарице и ухапсиле 24 морнара, под оптужбама да су повредили руску државну границу у Керчком мореузу.

Украјински председник је реаговања у свету на тај догађај оценио као "прилично снажна", али је позвао на санкције против Москве и на присуство НАТО-а у Црном мору како би се одвратила руска агресија.

"Нико не зна где ће сутра Путин донети одлуку да штити руске интересе", рекао је Порошенко, додавши да је Украјини потребан војни и технички напредак укључујући "снабдевање смртоносним оружјем" како би та земља могла да се заштити од могуће копнене операције.

Порошенко је навео и да планира да пошаље бродове морнарице као одговор на руску блокаду Керчког мореуза, а који повезује Црно и Азовско море и кључан је водени пут.

"Русија блокира слободу пловидбе у украјинским територијалним водама... Руским бродовима би требало блокирати улазак у европске или америчке луке и спремни смо да координирамо у вези с питањем који тип акције би требало одмах предузети", закључио је украјински председник.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво