Трамп ће можда интервенисати због хапшења директорке "Хуавеја"

Ако због хапшења Менг Вангжу буду угрожени америчко-кинески односи, амерички председник могао би да се умеша. Кинескињу суд у Ванкуверу пустио из притвора уз кауцију.

"Урадићу оно што је најбоље са државу", поручио је председник САД Доналд Трамп напомињући да пажљиво прати шта се догађа са потпредседницом кинеске компаније "Хуавеј" која је ухапшена 1. децембра на аеродрому у Ванкуверу.

Менг Вангжу приведена је на аеродрому у Канади између два лета на захтев САД и под сумњом да је компанија коју је основао њен отац кршила санкције САД према Ирану.

У току је поступак екстрадиције који би могао да траје 60 дана, а суд је одлучио да је пусти да се брани са слободе уз кауцију од десет милиона канадских долара (6,6 милиона евра) од чега је седам милиона у готовини.

Основ за пуштање је њено здравствено стање, односно чињеница да је оперисана због рака и да има потешкоће у исхрани чврстом храном.

Она ће бити под 24-часовном присмотром, носиће уређај за праћење и морала је суду да преда пасош и друга документа. 

Све за националну безбедност 

У разговору за Ројтерс, Доналд Трамп је рекао да ће се обратити америчком министарству правде уколико оцени да је то у интересу државе и нације.

"Ако проценим да је то потребно због остварења највећег трговинског споразума до сада, што је веома важна ствар и што је у интересу националне безбедности, умешаћу се", рекао је Трамп.

"Хуавеј" је највећи светски произвођач телекомуникационе опреме и други на свету по броју продатих мобилних телефона.

САД их оптужују да су преко компаније "Скајком" од 2009. до 2014. извозили у Иран технологију која је забрањена међународним санкцијама и да су у својим извештајима скривали прави однос "Хуавеја" и "Скајкома", за који САД тврде да су њихова ћерка фирма, а не независна компанија.

Кина и "Хуавеј" демантују све оптужбе и позивају Канаду да сместа ослободи потпредседницу компаније или да се суочи са последицама свог деловања.

У Кини је у уторак ухапшен канадски дипломата Мајкл Ковриг, који је радио за Међународну кризну групу, али кинеске власти не саопштавају да ли су ова два хапшења повезана. 

Менг Вангжу је ћерка оснивача "Хуавеја" Рена Женгфеја, али иако је на високим позицијама у компанији већ десетак година податак о њиховом сродству није био познат до пре пар година.

Менг је супротно кинеској традицији узела презиме своје мајке, прве супруге Рена Женгфеја. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво