Стразбур на ногама после напада на Божићном вашару, пет особа приведено

Сектор париског тужилаштва за борбу против тероризма покренуо је истрагу за "убијање и покушај убијања у вези са терористичким подухватом" и "злочиначко терористичко удруживање" поводом синоћње пуцњаве у Стразбуру, јављају француски медији. Пет ухапшених у оквиру истраге. На Божићном вашару су убијене три особе а рањено је 12. Нападач је у бекству.

Француска влада је подигла ниво безбедности на "ванредан у случају напада", а око 350 полицајаца и жандарма и два хеликоптера и даље трагају за осумњиченим, који је годинама радикализован и двапут је кршио закон, рекао је рано јутрос министар унутрашњих послова Кристоф Кастане.

Француски полицијски званичници идентификовали су осумњиченог као Шерифа Шеката (29). 

Медији наводе да је нападач пореклом из Стразбура и да има 29 година, а полицијски извори напомињу да је Шекат раније био умешан у 25 судских случајева.

Јуче ујутро су, према наводима медија, жандарми дошли да га ухапсе у оквиру истраге због пљачке која је изведена летос, али он није био код куће.

Полиција је претражила његов стан и притом пронашла експлозивни материјал, рекао је Стефан Морис из полицијског синдиката ФГП.

Осумњичени је био у затвору у Немачкој 2016. и 2017. године због крађе, а у Француску је депортован 2017, саопштила је у међувремену портпаролка немачке криминалистичке полиције БКА.

Немачка нема информације које би указивале да осумњичени има исламистичку позадину, саопштила је портпаролка немачког Министарства унутрашњих послова.

"Са становишта Немачке, немамо информације о дотичној особи које би указивале на исламистичку позадину", рекла је портпаролка на редовној конференцији за новинаре у немачкој влади, преноси Ројтерс.

Портпаролка је додала да је слобода кретања Шеката у оквиру Европске уније укинута. 

Међутим, француски тужилац Реми Хајц је рекао да је нападач узвикивао "Алаку акбар". 

Осумњичени је синоћ, нешто пре 20.00, испалио више пуцњева на пролазнике који су посетили Божићни вашар, а наводно је и сам рањен у размени ватре са војницима.

Портпарол француске војске изјавио је да нападач изгледа није пуцао на војнике који су патролирали на вашару и око њега, већ да је пуцао на цивиле.

Градоначелник Роланд Ри рекао је да је нападач ушао у безбедносну зону око вашара и одатле отворио ватру, преноси телевизија БФМ. Очевици кажу да је пуцњава трајала петнаестак минута.

Бекство таксијем 

Локални медији наводе да је нападач, након пуцњаве, украо такси возило, а да возача притом није повредио.

Полиција је синоћ евакуисала центар града, а особе које су се нашле на лицу места у тренутку када су пуцњи испаљени склоњене су у околне локале.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане саопштио је јутрос да су у нападу убијене три особе, а 12 рањено од којих шест тешко.

Раније су два полицијска званичника навела да су четири особе убијене, а да је 11 људи рањено, док је извор близак истрази рекао је да је нападач опкољен.

Француска влада је појачала безбедност, пооштривши контроле на границама и на свим Божићним вашараима у Француској како би се избегла опасност да се овакав инцидент понови.

Школе у Стразбуру данас су отворене, али Божићни вашар данас неће радити, а заставе су спуштене пола копља, рекао је градоначелник.

Европски парламент, чије је седиште у Стразбуру, планира да данас у подне одржи минут ћутања за жртве напада, који је изведен само неколико километара од те зграде. 

Председник Европског парламента Антонио Тајани саопштио је да је реч о "нападу на мир, демократију, начин живота". 

АП напомиње да је Божићни вашар у Стразбуру највећи у Француској, а да се налази у близини градске катедрале.

Медији подсећају да је Божићни вашар у Стразбуру већ био мета планираног терористичког напада, 31. децембра 2000, када је "Франкфуртска група" повезана са Ал Каидом намеравала да тамо изазове експлозије.

Немачка је, у међувремену, појачала контроле на граници са Француском након напада.

Према речима портпаролке Министарства унутрашњих послова Елеоноре Петерман, нема разлога да се не иде на Божићне вашаре у Немачкој.

Божићни вашар у Берлину био је мета напада пре две године, пренео је АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи