Брегзит, што се боре мисли моје...

Судбина Брегзита чини се неизвеснијом него на сам дан референдума пре две и по године. Британска премијерка Меј отказала је јуче гласање о споразуму са Европском унијом у парламенту. Окренула се шатл дипломатији са европским партнерима. У међувремену, британски медији јављају да је у Конзервативној странци прикупљено 48 писама за изгласавање неповерења Мејовој.

Што се тиче Брисела, о споразуму се може разговарати у смислу појашњавања, али не може бити промена. То с друге стране Ламанша значи да је споразум мртав. 

Такви резервисани одговори на "офанзиву шарма Терезе Меј" могли су се чути и од немачке канцеларке Ангеле Меркел и холандског премијера Марка Рутеа.

Председник Европског савета Доналд Туск поручио је у међувремену, након састанка са Мејово у Бриселу, да су у ЕУ спремни да јој помогну да придобије подршку британског парламента за предлог споразума о Брегзиту.

"Јасно је да 27 чланица ЕУ жели да помогне, питање је како", написао је Туск на Твитеру.

О кључном питању – граници Северне Ирске и Републике Ирске – Тереза Меј ће сутра разговарати са ирским премијером Варадкаром. 

Да ли Мејову чека судбина Гвоздене Леди? 

Тереза Меј је можда успела да заустави гласање у парламенту, али не и дебату о овом питању, које се наставила и данас. Лидер лабуриста Џереми Корбин сматра да се дебата о Брегзиту претворила у дебату о поверењу Влади.

"Влада више не функционише. Премијерка мора да призна да је споразум мртав. Њени накарадни преговори су пропали и она више нема овлашћења да преговара у име ове земље пошто је изгубила ауторитет у сопственој странци", сматра лидер лабуриста Џереми Корбин.

Џереми Корбин може да позива на неповерење влади, али право неповерење може да се изгласа само у владајућој Конзервативној странци. 

Телевизија Скај и дневник Експрес јављају вечерас да Конзервативна странка има фамозних 48 писама неповерења премијерки. Ако је то тачно, Мејова би могла да доживи судбину Маргарет Тачер, која је смењена док је била у иностранству.  

На кладионицама у Лондону први пут расте опција другог референдума о Брегзиту као новој могућности поред изласка Британије без икаквог споразума са ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи