Тереза Меј одустајањем спречила дебакл у Вестминстеру

Споразум који је Тереза Меј постигла са ЕУ нема подршку у британском парламенту. Противе му се Шкотска национална партија, либерал-демократе, лабуристи, као и већина торијеваца. Зелено светло, због питања границе, не даје ни Северна Ирска.

Споразум Брисела и Лондона није се јуче нашао пред Доњим домом британског парламента. Требало је да посланици вечерас окончају петодневну дебату о том нацрту, а затим да га ставе на гласање. Али, премијерка Тереза Меј повукла је текст из парламентарне процедуре јуче по подне.

Овакав потез премијерке није се очекивао. Јуче ујутру је чак један од министара рекао да неће бити одлагања, али је осам министара вршило притисак да се одложи гласање како не би доживела пораз у парламенту који би довео у питање њену лидерску позицију, а самим тим да доведе и до превремених избора.

Један од нагласнијих био је министар за спољну трговину Лиам Фокс.

"Имамо две могућности – или ћемо издати гласаче у вези са Брегзитом, што је демократски незамисливо, или ћемо напустити Европску унију без споразума", рекао је Фокс.

У самом парламенту било је бурно. У овом тренутку премијерка нема никакву аритметичку шансу да дође до већине.

Шкотска национална партија и либерал-демократе желе други референдум о Брегзиту којим би одлука о изласку из ЕУ била поништена. И лабуристи све више нагињу овој опцији, мада у овом тренутку само одбацују споразум.

Торијевци су већински против споразума, а кључна је Демократска унионистичка партија Северне Ирске која држи владу Терезе Меј, пошто је реч о мањинској влади, а која због дела споразума о граници са Ирском, којом Северна Ирска остаје у Европској царинској унији, не даје зелено светло за овај споразум. Влада виси о концу због гласова ове странке.

"Ја подржавам већину у Уједињеном Краљевству и тражим од премијерке да учини оно што је од ње и тражено: да напусти Европску унију на начин на који смо у њу и ушли: без условљавања, нашом заслугом, уверени у сопствене способности и нисмо ничије робље", навео је посланик Демократске унионистичке партије Северне Ирске Џим Шенон.

Ако је веровати првој реакцији из Брисела, твиту председника Европског савета Доналда Туска, то би могло да значи да се Лондон спрема за излазак из ЕУ без споразума.

ЕУ тврди да није спремна да опет преговара, поготово не о ирској граници која је за Британију питање суверенитета.

Међутим, све карте су на столу. Тереза Меј данас почиње "офанзиву шарма" у ЕУ. Састаће се са холандским премијером Марком Рутеом, немачком канцеларком Ангелом Меркел, а све пред нови самит ЕУ у четвртак на којем ће се разговарати о свим опцијама, укључујући и излазак из ЕУ без споразума.

На ту вест фунта је реаговала новим падом, рекордно је ниска и у односу на долар и на евро, а у Лондону све су јачи позиви на нови референдум.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 13. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара