Макрон: Бес народа оправдан, повећаћу минимална примања

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је бес народа дубок и оправдан, додајући да је свестан да је нешто од онога што је говорио повредило људе.

Емануел Макрон обавезао се у обраћању јавности да ће смањити порезе пензионерима и повећати минимална примања у јануару 2019. Са друге стране, одбио је да врати порез за богате.

Поручио да верује да може да нађе решење за тренутне проблеме у Француској. 

Истакао је да за протеклих 18 месеци није могао да исправи четрдестогодишњe слабости француског друштва.

Рекао је да ће порез на социјалну заштиту за пензионерe који примају мање од две хиљаде евра бити укинут у јануару 2019. и повећати минимална примања за 100 евра као и да ће укинути порез на исплату за прековремени рад почев од 1. јануара, неколико месеци раније него што је то првобитно предвиђено.

Према његовим речима, неће поново уводити порез за богате и бориће са пореским преварама.

Све те најављене мере захтевали су демонстранти који су протестовали против Макрона, кога сматрају да је наклоњен богатима, примећује агенција АП. 

Макрон је додао да је "светан да је нешто од онога што је говорио повредило људе" и да је бес народа дубок и оправдан.

"Неће бити милости за насилнике"

Са друге стране, осудио је насиље током протеста "жутих прслука", а које је, каже, дубоко уздрмало земљу, преносе медији. "За то насиље неће бити никакве милости", истакао је француски председник.

"Сви смо видели какву игру играју опортунисти који су искористили искрен гнев", рекао је Макрон, указавши да "никакав бес не оправдава нападе на полицајца, жандарма, уништавање продавница и јавних зграда".

Како је истакао, "када се насиље разулари, слобода престаје. Зато сада мир и ред морају да завладају у Републици, јер се ништа трајно неће изградити све док постоји страх".

Макрон је рекао и да ће се састати са градоначелницима од региона до региона у целој земљи, "како би изградио темељ новог националног уговора", преносе француски медији.

Најављује и да ће се бавити различитим питањима као што је "равнотежа фискалности" и мера ради суочавања с климатским променама.

"Добра решења ће се појавити на терену", истакао је.

Макрон је изразио и намеру да преиспита начин на који је држава организована, као и питање имиграције "како би се нација сагласила о томе шта је њен дубоки идентитет".

"Нећемо наставити живот, а да се ништа није променило. Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Моја једина брига сте ви. Само за вас се борим. Наша једина битка јесте битка за Француску. живела Република, живела Француска",  завршио је Макрон обраћање нацији, прво откако су "жути прслуци" почели протесте широм земље пре четири недеље.

Четири викенда антивладиних демонстрација у Француској обележили су сукоби са полицијом. Демонстранти су у више француских градова укуључујући и Париз палили аутомобиле бацали бакље и уништавали излоге продавница.

Протест "жутих прслука" избио је због најава власти да ће повећати таксе на гориво.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво