Уручена Нобелова награда за мир Денису Муквегеу и Нађи Мурад

Нобелова награда за мир уручена је у Ослу гинекологу Денису Муквегеу из Конга и активисткињи Нaђи Мурад за залагање да се заштите и помогну жртве сексуалног насиља у ратним подручјима.

Гинеколог Денис Муквеге (69) лечио је на десетине хиљада жртва сексуалног злостављања у болници, коју је основао у Конгу 1999. године.

Двадесетпетогодишња Нађи, иначе припадница Језида, и сама је била сексуална робиња терориста такозване Исламске државе. 

"Ова награда не може да избрише све нападе и насиља над труднцама, деци, женама и не може им дати правду", рекла је Мурадова на свечаном уручењу награде у Ослу, преноси Икономик тајмс.

Истиче да се нада да ће награда отоворити врата и за друге владе у свету и тако довести починиоце на суд "како бисмо пронашли решење и зауставили оно што се дешава".

Мурадова је истаклала да "остаје чињеница да је једина награда у свету која може да нам врати достојанство – правда и кривично гоњење злочинаца", преноси АП.

"Не желим још већу наклоност. желим да се ова осећања пресликају у акције на терену", истакла је Мурадова.

Денис Муквеге, коме је награда додељена за напоре у циљу окончања коришћења силовања и сексуалног насиља као ратног оружја, позвао је на снажну међународну акцију против злостављања, укључујући одштету за жртве.

Муквеге, који је у источном Конгу основао болницу у којој су лечене десетине хиљада жртава 20-годишњих сукоба у земљи, у свом обраћању у Ослу је критиковао међународну заједницу што је дозволила да народ Конга буде "понижаван, злостављан и масакриран више од две деценије, наочиглед свих".

Истакао је да би земље требало да заузму став против "лидера који су толерисали, или још горе, који су користили сексуално насиље како би дошли на власт. Та црвена линија, како је поручио, би се састојала од увођења економских и политичких санкција тим лидерима и њиховог привођења правди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво