Асад: Израел намерно изазвао сиријску војску да обори руски авион

Председник Сирије Башар ел Асад сматра је да је Израел деловао намерно током инцидента 17. септембра, када су сиријске снаге обориле руски извиђачки авион, чиме су одговориле на изралески напад изнад сиријског ваздушног простора.

Асад је у интервјуу оманском дневнику који је пренео Тајмс оф Израел рекао да су се Дамаск и Москва сложили да обарање авиона није било случајно.

"Наше руководство је сложно са Русима и јасно је да је инцидент био намеран. Руски медији су транспарентни и успели су да открију лажи из појединих тврдњи", рекао је Асад.

Интервју је уследио након што је председник Русије Владимир Путин рекао израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу у суботу да Израел и Русија морају да унапреде војну сарадњу у Сирији.

Путин је истакао значај предстојећих консултација између одбрамбених експерата из две земље током разговора, који је био вођен на иницијативу Нетанјахуа, саопштио је Кремљ.

Односи између две земље су напети од када је Русија испоручила Сирији одбрамбени систем С-300 након обарања руског авиона.

Русија је окривила Израел за инцидент у коме је погинуло 15 руских војника, док је Израел недвосмислено негирао одговорност.

Иако је Путин на почетку рекао новинарима да је инцидент настао као "ланац трагичних случајних околности", руско Министарство одбране је касније саопштило да је Израел одговоран јер су израелски авиони користили руски авион као штит.

Израел је одбацио те оптужбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара