Гутерес: Заузмимо се за људска права широм света

Данас је више него икада јасна наша дужност да се заузмемо за људска права која су угрожена широм света, поручио је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

"Људска права су угрожена широм света. Универзалне вредности се урушавају. Владавина права бива подривена. Сада више него икада, наша дужност је јасна: заузмимо се за људска права – за све и свуда", поручио је Гутерес у саопштењу поводом обележавања Међународног дана људских права.

Навео је да је Универзална декларација о људским правима већ 70 година "глобална звезда водиља, која обасјава достојанство, једнакост и благостање и доноси наду на мрачна места".

Како је наглашено у саопштењу, права прокламована у Декларацији се односе на све – без обзира на расу, веру, место или било коју другу различитост.

"Људска права су универзална и вечна", поручио је Гутерес.

Она су такође, како је навео, недељива.

"Не можемо селективно бирати грађанска, политичка, економска, социјална и културна права", објаснио је.

Данас се такође одаје почаст бранитељима људских права који ризикују своје животе како би заштитили људе од све веће мржње, нетолеранције и репресије, истакао је Гутерес и позвао на борбу за људска права широм света.

Папа Фрања је данас изјавио да сиромашни, нерођени, затворени и они који су насилно "нестали" не уживају исту заштиту људских права као богати,

Поглавар римокатоличке цркве окривио је економију засновану на профиту да користи сиромашне. "Док један део човечанства живи у богатству, други сматра да је њихово достојанство непрепознато... њихова темељна права игнорисана су или прекршена", рекао је папа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи