Уздрман Париз, Французи ишчекују обраћање Макрона

Одговор "жутим прслуцима" који четири недеље протестују председник Француске припрема данас. Грађани Француске са нестрпљењем очекују најављено обраћање председника Макрона. Он је већ укинуо најављено повећање такси на гориво, али тај потез није окончао протесте припадника покрета "жутих прслука" који захтевају мање порезе, повећање минималне зараде и пензија.

Четири бурна викенда Француску су уздрмала из темеља. Насилни протести због повећане цене горива, све већих трошкова живота и сиромашења средње класе, нанели су материјалну штету Паризу, која само на Тријумфалној капији премашује милион евра.

"Разумем покрет 'жутих прслука', али ово је апсолутно неприхватљиво. Све је поломљено, оштећено, све радње су затворене и тако викенд за викендом. Бизнис трпи, а нико не разуме откуд толико насиље", каже један од анкетираних грађана.

Други сматра да би председник требало да промени своју политику.

"Не знам да ли је неопходно да Макрон поднесе оставку, али би морао да промени политику, повећа плате, смањи порезе за сиромашне. Много је проблема када су примања мала", каже овај Парижанин.

Министар финансија, Бруно ле Мер ситуацију описује као катастрофу за бизнис и економију. За председника Макрона који се држао прилично суздржано с обзиром на развој ситуације – данас је, можда, одлучујући дан. Разговараће са представницима пет највећих синдиката и организација послодаваца, локалним званичницима.

"Канцеларија париског тужилаштва је посвећена томе да одговорни за насиље буду кажњени. Правосудни систем мора да реагује, а жртве уништавања имовине легитимо очекују одштету", рекао је тужилац Реми Хајц.

Париз је негодовао због твитова америчког председника који је коментаришући протесте "жутих прслука", критиковао повећање пореза на гориво. Влада позива Трампа да се не меша у унутрашња питања Француске.

Најављено повећање је већ повучено, али демонстранти имају још 41 захтев – од мањих пореза до повећања минималне зараде и пензија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво