Директорка "Хуавеја" тражи да се брани са слободе

Главна финансијска директорка кинеске технолошке компаније "Хуавеј" Менг Вангжу затражила је да пресуду о изручењу у САД чека на слободи због високог притиска и забринутости за њено здравље док се налази у затвору у Канади, наводи се у судским документима.

Менг Ванжоу је ухапшена у Канади 1. децембра и тренутно чека одлуку суда о изручењу Сједињеним Државама, а под заклетвом је изјавила да је недужна по питању оптужби за које се терети, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, завршила је у болници због високог притиска након хапшења.

Оптужбе са којима се Менгова суочава у САД доводе се у везу са тиме да је "Хуавеј" користио своју незваничну подружницу под називом "Скајком" како би приступио тржишту Ирана приликом пословања, што би било у супротности са америчким санкцијама.

Менгова је оптужена за превару.

Према наводима тужиоца, она је уверавала банке да су "Хуавеј" и "Скајком" биле одвојене компаније, док САД сматрају да је у питању иста фирма.

Канадски тужилац противи се пуштању Менгове на слободу уз кауцију, тврдећи да она има велика средстава и да намерава да побегне из земље и врати се у Кину.

С друге стране, њен адвокат каже да чињеница да финансијска директорка "Хуавеја" има изванредне ресурсе не може да буде фактор којим би се искључила кауција.

Менгова је, иначе, ћерка оснивача "Хуавеја" Рена Женгфеја.

Компанија "Хуавеј" један је од највећих произвођача телекомуникационе опреме и други на свету произвођач паметних телефона иза "Самсунга", а испред америчког "Епла".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво