Директорка "Хуавеја" тражи да се брани са слободе

Главна финансијска директорка кинеске технолошке компаније "Хуавеј" Менг Вангжу затражила је да пресуду о изручењу у САД чека на слободи због високог притиска и забринутости за њено здравље док се налази у затвору у Канади, наводи се у судским документима.

Менг Ванжоу је ухапшена у Канади 1. децембра и тренутно чека одлуку суда о изручењу Сједињеним Државама, а под заклетвом је изјавила да је недужна по питању оптужби за које се терети, преноси Ројтерс.

Према њеним речима, завршила је у болници због високог притиска након хапшења.

Оптужбе са којима се Менгова суочава у САД доводе се у везу са тиме да је "Хуавеј" користио своју незваничну подружницу под називом "Скајком" како би приступио тржишту Ирана приликом пословања, што би било у супротности са америчким санкцијама.

Менгова је оптужена за превару.

Према наводима тужиоца, она је уверавала банке да су "Хуавеј" и "Скајком" биле одвојене компаније, док САД сматрају да је у питању иста фирма.

Канадски тужилац противи се пуштању Менгове на слободу уз кауцију, тврдећи да она има велика средстава и да намерава да побегне из земље и врати се у Кину.

С друге стране, њен адвокат каже да чињеница да финансијска директорка "Хуавеја" има изванредне ресурсе не може да буде фактор којим би се искључила кауција.

Менгова је, иначе, ћерка оснивача "Хуавеја" Рена Женгфеја.

Компанија "Хуавеј" један је од највећих произвођача телекомуникационе опреме и други на свету произвођач паметних телефона иза "Самсунга", а испред америчког "Епла".

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 10. дец 2018, 08:30)
anonymous [нерегистровани]

klasicna ucena

uhaspili coveku cerku a kad je "pravosnazno" dohvate - onda ce posle biti mi tebi celjade a ti nama uslugu. najobicnija ucena u reziji CIAe

(понедељак, 10. дец 2018, 08:06)
Miroslav M. [нерегистровани]

Sila

Trebali bi Kinezi da se zapitaju koliko kanadskih menadžera posluje i radi u Kini. Reciprocitet je majka za ove "svemoćne".